Észak-erdélyi autópálya: újabb földcsuszamlás hátráltatja a munkát

Topaszentkirálynál mozdult meg a talaj, pár kilométerre az egy hónappal korábbi földcsuszamlás helyszínétől.

Úgy tűnik, teljesen elhibázott döntést hoztak azok, akik kijelölték az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti nyomvonalát. Rövid időn belül immár a második földcsuszamlás következett be a nyomvonalon, azúttal Topaszentkirály közelében. A nyomvonalat a 2000-es évek elején jelölték ki, amikor még úgy volt, hogy az autópályát az amerikai Bechtel fogja megépíteni.

„Ez egy instabil talajú övezet, amely a korábbi kivitelezőknek is feladta a leckét” – írja az infrastrukturális beruházásokat monitorozó Pro Infrastructura Egyesület. A Bechtel munkához sem látott ezen a szakaszon, s a következő kivitelezővel, a Maltauroval is szerződést bontott a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR), mielőtt egy kapavágást is tett volna. A Maltauro hatalmas összegű költségvetés kiegészítést kért, arra hivatkozva, hogy az eredetileg becsült összeg nem fedezi a munkálatok ellenértékét.

Az előző földcsuszamlás Magyarnádas határában következett be szeptember elején. A Pro Infrastructura szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a nyomvonal módosítására lesz szükség. Ha a munkálatokat végző UMB mégis megtalálja a megfelelő műszaki megoldást, s az kijelölt nyomvonal mentén folytatni tudja az építkezést, akkor is biztosra vehető, hogy nem fogja tudni tartani az eredeti határidőt. A tervek szerint a vállalat 2023 végén kellene átadja a 30 kilométeres sztrádaszakaszt.

A szerződést 2020 szeptemberében írták alá, a munkálatok pedig idén februárban kezdődtek el, olyan nagy lendülettel, hogy remélni lehetett, a kivitelező tartani tudja majd az átadási határidőt. Akkor még nem lehetett tudni, hogy a természet közbeszól.

Az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Magyarzsombor közti szakaszának kivitelezési költségeit előzetesen 1,39 milliárd lejre becsülték, ami kilométerenként 9,6 millió eurót jelent. Ez az egyik olyan sztrádaszakasz, amit a kormány az országos helyreállítási terv keretében kíván finanszírozni.

(Nyitókép: Youtube/Pro Infrastructura)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?