PNRR: 429 km autópályát kellene építenünk 5 év alatt

A helyreállítási tervben szerepel egy székelyföldi sztrádaszakasz is.

429 km hosszúságú autópálya építését irányozza elő az Európai Bizottság által a héten jóváhagyott országos helyreállítási terv (PNRR). Ez négy sztráda – A1, A3, A7, A8 - között oszlik meg.

A tervben szereplő leghosszabb, 319 kilométeres szakasz a Bukarestet Moldvával összekötő A7-hez tartozik, Ploiești és Pașcani húzódik majd. Az észak-erdélyi A3-nak a Kolozs megyei Magyarnádas és a Szilágy megyei Vaskapu közé eső szakaszát is a PNRR keretében tervezi megépíteni a kormány.  Ennek a hossza 42 km.

A helyreállítási terv keretében finanszíroznánk az Erdélyt Moldvával összekötő A8 két szakaszát is. Az egyik a Marosvásárhelyt Nyárádszeredával, a másik pedig a Leghin és Târgu Neamț közti útszakasz, melyek teljes hossza 59 km. A dél-erdélyi sztráda egy rövid, 9 km-es szakasza is bekerült a PNRR-be.

Jelen pillanatban csak az észak-erdélyi sztrádaszakasz kivitelezésére van aláírva az szerződés. Az A7-es autópálya egyik szakaszára már kiírták a közbeszerzési eljárást, az A8-as sztráda esetében erre még nem került sor.

A helyreállítási tervben szereplő sztrádaszakaszok építését 2026 június 30-ig kellene befejezni. Máshol ez nem tűnne nagy kihívásnak, Románia esetében azonban, ahol mostanáig csigalassúsággal történt a közúti infrastruktúra fejlesztése, kifejezetten merész vállalás. A legjobb év 2012 volt, amikor 139 km hosszúságú autópályát adtak át a forgalomnak, tavaly azonban csak 60,6 km épült meg, az idei évre pedig kb. 86 km van betervezve. Ha ez megvalósul, akkor az elkövetkező négy és fél év alatt 343 km kellene elkészüljön. Ez évi 76 km-t jelent, ami nem egy teljesíthetetlen feladat.

A tavalyi év végé összeállított kormányprogramban 1 000 km autópálya megépítése szerepel a 2021-2024-es időszakban, azonban ezt valószínűleg az a személy sem gondolta komolyan,  aki beleírta a dokumentumba.

(Nyitókép: Facebook/Asociația Pro Infrastructura)

Kapcsolódók

Kimaradt?