Autópálya-kálvária: óvás miatt nem folytatódhatnak a munkálatok Maroskece és Aranyosgyéres között

Ezúttal az osztrák Strabag nem fogadja el a versenytárgyalás végeredményét.

Egyelőre nem köthet új szerződést az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakaszának a kivitelezésére a közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat (CNAIR), mivel a legutóbbi versenytárgyalás egyik vesztese, a Strabag óvást nyújtott be.Egy újabb soha véget nem érő történet? | Fotó: Facebook/Pro Infrastructură

Az osztrák építőipari vállalat a közbeszerzési eljárást jelentő jelentés hatályon kívül helyezését, a győztes pályázó ajánlatának újbóli értékelését és az óvási költségek megtérítését kéri. A CNAIR a nagyváradi Drum Asfalt, Trameco és Drumuri Bihor, valamint a spanyol OPR Asfalt és Obras Publicas Y Regadios cégekből álló konzorciumot nyilvánította a közbeszerzési eljárás győztesének.

A szóban forgó sztrádaszakasz megépítésére három társulás pályázott. A Strabag a Geier Transilvania kft.-vel közösen pályázott. A CNAIR 383,44 millió lejre becsülte az elvégzendő munkálatok költségeit. A román-spanyol konzorcium ennél valamivel kisebb, 363 millió lejes ajánlatot tett.

A CNAIR 2021 márciusában bontott szerződést a korábbi kivitelezővel, azt követően, hogy 5 hónap alatt a munkálatok lényegében egy helyben topogtak. 2020 szeptemberének közepén a beruházás megvalósítása 36,81 százalékos volt, míg a következő év márciusában 37,86.

A közúti infrastruktúráért felelős állami vállalat 2015-ben bízta meg a bukeresti Straco kft.-t a Maroskece és Aranyosgyéres közti 15,7 kilométeres útszakasz megépítésével. A munkálatok 2016 májusában kezdődtek, mostanáig azonban a 40 százalékukat sem sikerült elvégezni.

A legutóbbi közbeszerzési eljárás értelmében a győztes konzorciumnak három hónap áll rendelkezésére a tervezésre, s további 18 a kivitelezésre, mindez a szerződés aláírásának pillanatától számítva. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben 2023 végén át kellett volna adni a sztrádaszakaszt. Mivel a Strabag megóvta a versenytárgyalás eredményét mindez kérdésessé vált, mivel teljesen bizonytalan, hogy mikor sikerül majd megkötni a szerződést az új kivitelezővel.

Az óvások szinte már kötelező módon hozzátartoznak a romániai autópálya építési közbeszerzési eljárások forgatókönyvéhez. Volt már példa olyan abszurd helyzetre is, hogy a győztes is megóvta a versenytárgyalás eredményét, megelőző jelleggel, arra az esetre, ha esetleg helyt adnának a vesztes cég kifogásainak.

Kapcsolódók

Kimaradt?