FRISSÍTVE - „Félkész” állapotban is megnyitják a forgalom előtt a Szászsebes–Torda autópályát

Kedden délután megnyitják a forgalom előtt a Szászsebes–Torda autópálya még hiányzószakaszát, így az A10-es sztráda teljes hosszában járható lesz – ígérte hétfőn Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes és szállításügyi miniszter a Digi24.ro szerint.

A tárcavezető közölte: hivatalos ünnepség nélkül, szalagvágást nélkülözve engedik rá a forgalmat az új szakaszra, mert „az állam adóssága nagy, 30 éves a polgáraival szemben”, ezért nincs helye a fesztív megnyilvánulásoknak.

A szociáldemokrata párti (PSD) kormányfő-helyettes elmondta, hogy az állami közúti infrastruktúrát kezelő vállalat (CNAIR) vezetőivel egyeztetve jutottak arra, hogy nincs miért tovább várni a megnyitással, ezért kedd délután ráengedik a járműveket a 24,25 km-es sztrádaszakaszra. Eddig azért nem került erre sor, mert egy egykilométeres szakaszon földcsuszamlás miatt megsérült az útburkolat. Grindeanu szerint „ez kicsinység”, nem kell megvárni a tavaszt a munkavégzéssel, hanem az érintett szakaszon forgalom- és sebességkorlátozást vezetnek be (csak egy sáv használható majd). „Péntek este személyesen győződtem meg, hogy használható az autópálya” – tette hozzá.Illusztráció | Fotó: CNAIR Facebook-oldal

Az A10-es jelzésű sztrádát négy munkafázisban építették, a 3-as és 4-es teljesen, az 1-es részben járható, mostantól pedig a 2-es (Gyulaféhárvár és Nagyenyed közötti) szakaszt is használhatják az autósok.

FRISSÍTÉS: A kivitelező vállalta, hogy 2022 áprilisára befejezi a munkálatokat

Később a szaktárca közleményben megerősítette, hogy kedden megnyitják a sztrádaszakaszt a forgalom előtt, írja az Agerpres. A tájékoztatás értelmében Vajasd környékén, ahol egy földcsuszamlás problémákat okozott, egy 1,5 km-es szakaszon mindkét irányban egy-egy sávra szűkítik a forgalmat 2022. április-májusáig. Ezen a szakaszon 60 km/órás sebességkorlátozást vezetnek be, az autópálya többi részén 100 km/óra a megengedett maximális sebesség.

A sztrádaszakaszt átadják a forgalomnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a vállalkozó mentesül a szerződésben foglalt többi munkálat elvégzése alól – hangsúlyozta a minisztérium. Bár a kivitelező késésben van, vállalta, hogy 2022 áprilisára befejez valamennyi munkálatot – nyomatékosították.

A Szászsebes és Torda közötti A10-es autópálya 24 km hosszú kettes szakaszának megépítésére vonatkozó, hozzávetőlegesen 550 millió lej értékű szerződést 2014 novemberében írták alá az Aktor Rt. – Euroconstruct Trading Kft. társulással. A munkálatokat eredetileg 2016 októberére kellett volna befejeznie a kivitelezőnek, erre azonban mindmáig nem került sor, noha az összesen 70 km-es sztráda másik három szakaszán már lehet közlekedni, kettőt közülük még 2018 nyarán átadtak a forgalomnak.

„Még most sincs szó a munkálatok átvételéről, csak elindul a forgalom a Gyulafehérvár és Nagyenyed közötti szakaszon” – szögezték le a közleményben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?