banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Elfogadta a kormány a különleges ügyészség felszámolásáról szóló tervezetet

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészségi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet.

A kormányülést követően Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta, a SIIJ megszüntetését egyrészt megígérte a kormánykoalíció, másrészt ajánlásként is elhangzott a román igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében.

"A Legfelsőbb Bírói Tanács annak idején negatívan véleményezte az ügyészi részleg létrehozását, és most is negatív véleményezést adott, de nem azért, mert elleneznék a felszámolását, más megfontolásból" - fogalmazott Cîţu.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes kiemelte, a döntés szükségszerű volt annak érdekében, hogy a kormány teljesíteni tudja az MCV lezárására vonatkozó ígéretét, ugyanakkor ezzel elhatárolódik a "Szociáldemokrata Párt és a Liviu Dragnea-féle kormányzás mérgező örökségétől", és megteszi az első lépést az igazságügyi törvények kijavítása felé.

Stelian Ion igazságügyi miniszter felidézte, hogy az ügyosztályt 2017-ben létesítették, "az igazságügyi rendszer korifeusai, Florin Iordache, Eugen Nicolicea és Şerban Nicolae döntése nyomán, Liviu Dragnea igazgatása alatt".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Amint a SIIJ megszűnik, a kivizsgálás alatt álló ügyek átkerülnek az illetékes ügyészségekhez, a DIICOT-hoz, a DNA-hoz, a főügyészséghez vagy az ítélőtáblai ügyészségekhez.

A tárcavezető szerint a CSM azért véleményezte negatívan a tervezetet, mert "a bírák és ügyészek pluszgaranciákat kérnek függetlenségüket illetően". "Ezek az úgynevezett garanciák voltaképpen többlet-immunistást jelentenek (...), amivel nem értünk egyet mi sem, és sok bíró meg ügyész sem" - magyarázta a miniszter, aki szerint ezt a kérdést egy más törvényben kell majd szabályozni

Ha a kormány el is fogadja Stelian Ion tervezetét, egyáltalán nem biztos, hogy a jogszabály megkapja a szükséges támogatást a koalíciós partnerek részéről – legalábbis a jelenlegi formájában. Csoma Botond, az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője korábban a Maszolnak adott interjúban leszögezte: nem szabad visszaadni a DNA-nak a bírák és ügyészek kivizsgálásának hatáskörét, ha nem akarjuk, hogy megismétlődjenek a múltbeli visszaélések. Hasonló álláspontot fogalmaztak meg liberálisok is.

(Címlapfotó: gov.ro)

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?