Februárban tárgyalnak az igazságügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség megszüntetéséről

Az igazságügyben történő visszaéléseket vizsgáló különleges ügyészség (SIIJ) megszüntetéséről szóló tervezetet februárban tűzik a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plenáris ülésének napirendjére – nyilatkozta az Europa FM csütörtök esti műsorában Bogdan Mateescu, a tanács elnöke, de hozzátette: arról is beszélni kell, hogy milyen „garanciákat” kapnak az ügyészek és bírák.

Mateescu elmondta: a korábban bemutatott tervezetben (amit Cătălin Predoiu volt tárcavezető küldött a testületnek) még úgy volt, hogy a vonatkozó ügyeket a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a legfelsőbb ügyészség veszi át, de ezt két feltételhez kötötte: a legfőbb ügyész engedélyéhez és a CSM bírói, illetve ügyészi részlegének engedélyéhez. Ez a két „garancia” már nincs benne az új tervezetben – mutatott rá a CSM elnöke, és hozzátette: ezekről a garanciákról igenis beszélni kell.

A „garanciákkal" kapcsolatban Mateescu kifejtette: „eltúlzottnak" tartja, hogy ezzel kapcsolatban „szuperimmunitásról” beszélnek. Mindössze arról van szó – állította –, hogy egyensúlyt kell teremteni a bírák függetlenségének védelme és a bírák büntetőjogi felelősségre vonása között, amikor „ténylegesen" bűncselekményeket követnek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?