A SIIJ megszüntetéséről beszélt Didier Reynders európai biztossal az igazságügyi miniszter

Stelian Ion igazságügyi miniszter csütörtökön, egy távkonferencia keretében arról biztosította Didier Reynders jogérvényesülésért felelős európai biztost, hogy a román kormány prioritásként kezeli, és február végéig elfogadja az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet.

Az igazságügyi tárca közleménye szerint többek között a jogállamiságról és ezzel kapcsolatban az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról, az uniós irányelvek elfogadásáról és gyakorlatba ültetéséről, az igazságszolgáltatás digitalizálásáról volt szó a megbeszélésen.

Didier Reynders biztosította Stelian Iont, hogy együtt fog működni a román hatóságokkal annak érdekében, hogy az igazságügyi reform átlátható és fenntartható legyen.

Az igazságügyi miniszter pedig tájékoztatta az európai biztost, hogy a román kormány memorandumot fogadott el szerdán, amelyben vállalja, hogy április végéig jóváhagyja és elküldi a parlamentnek az igazságügyi törvények módosítását célzó tervezetet, és ennél korábban, február végéig jóváhagyja az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról szóló törvénytervezetet, amit sürgősségi eljárással terjeszt a parlament elé.

A kormányprogram prioritásai közé tartozik az összes európai uniós direktíva gyakorlatba ültetése, illetve az igazságszolgáltatási rendszer digitalizálása is, mondta még Stelian Ion az európai biztosnak.

A kormány memorandumot fogadott el szerdai ülésén a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását célzó intézkedések ütemtervéről – közölte Florin Cîţu miniszterelnök.

A szerdai kormányülést követően Florin Cîţu elmondta, a koalíciós kormány elsődleges célkitűzésként kezeli az MCV lezárását az ajánlások teljesítése révén, és a szerdán elfogadott memorandum az ezzel kapcsolatban megszabott ütemtervet rögzíti.

A miniszterelnök „ambiciózusnak” nevezte az ütemtervet, amelynek értelmében júniusig teljesülhetnek a feltételek az MCV lezárásához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?