Szombaton tartják az Out of the Frame nemzetközi színházi fórumot

A kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület második alkalommal szervezi meg nemzetközi fórumát szeptember 17-én, a 2022-es Out of the Frame központi témája a részvételi színház és annak lehetőségei lesznek. A szervezők workshoppal, kerekasztal-beszélgetéssel, panelbeszélgetéssel és könyvbemutatóval készülnek. A rendezvényre nem csak a szakmabelieket, hanem a színház iránt érdeklődőket egyaránt várják a ZIZ kulturális és szociális központba, a Pap/Paris utca, 5–7. szám alá.

A fórum az Európai Unió Erasmus+ programjának keretében valósult meg, és a RIOTE 3 projekt záró eseménye, és egyik fő célkitűzése két éven keresztül együtt dolgozó nyolc európai partnerszervezet tapasztalatainak a megosztása. Köllő Csongor, a Shoshin Színházi Egyesület társigazgatója megkeresésünkre elmondta, ahogy 2019-ben az első kiadásnál, az idei Out of the Frame apropóját is az Erasmus+ partnerség adja, ennek keretében készült két kiadványuk, amelyet a fórumon mutatnak be. Az egyik a projektben részt vevő csoportok által vidéken megvalósított színházi projektek antológiája, a másik a színház alkotókra és nézőkre gyakorolt fiziológiai hatásait vizsgáló kutatás eredményeit mutatja be.

Fotók: Shoshin Színházi Egyesület

A kiadványok célja, hogy tanítási segédeszközként, útmutatóként szolgáljanak részvételi színházzal foglalkozók vagy olyanok számára, akik színházi módszerekkel szeretnének megközelíteni bizonyos közösségeket falvakban vagy vidéki településeken. A két kötet köré szervezték a panel- és kerekasztal beszélgetést, valamint a workshopot és keynote-ot, amit John Fox és Sue Gill, két angliai alkotó tart majd.

Párbeszédet szeretnének kezdeményezni

A fórum panelbeszélgetésén helyi szervezetekkel, független csoportosulások képviselőivel találkozhatunk, és Köllő Csongor szerint jobban megismerhetjük ezeknek a szervezeteknek a munkáját: az Out of the Frame-en inkább arról fognak beszélni, hogy milyen közösségépítéssel kapcsolatos tevékenységeket folytattak, amelyek a perifériára szorultakat célozzák meg. A nemzetközi kerekasztal-beszélgetés más országokban létező modelleket fog bemutatni, amelyek arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet rendszerszinten, komoly állami támogatással lehetővé tenni azt, hogy a vidéken, falvakban élők rendszeresen járhassanak a saját településeiken kulturális eseményekre, színházi előadásokra, koncertekre.

A programban a két könyvbemutatón kívül még szerepel egy keynote elnevezésű programpont is, amelyet John Fox és Sue Gill tart majd, ez a két művész közel öt évtizedes munkájának egyfajta visszatekintése lesz, az általuk alapított társulaton keresztül, amellyel különböző köztereken, közösségekben csináltak rendhagyó színházat.

„Ez is izgalmas lehet az átlagos nézőnek is, de bárkit szívesen látunk, akit érdekel valamelyik program. Nyilván elsősorban azoknak rendkívül hasznosak ezek az előadások, akik a szakmában dolgoznak, de nagyon jó lenne az is, hogyha döntéshozói szintekről is megjelennének résztvevők. Mindenképpen egyfajta párbeszédet, beszélgetést szeretnénk elindítani, és több szempontból is megközelíteni ezt a témát” – nyilatkozta Köllő Csongor.

Mi történt az Erasmus+ projekt két éve alatt?

A Shoshin társigazgatója elárulta, a projekt majdnem két éve alatt különböző többnapos tréningeken vettek részt a projektbe beszálló nyolc országban.  Ezen kívül mindegyik partnerszervezet a saját országában azonosított és felkeresett egy helyi közösséget egy faluban, akikkel elkezdett színházi módszerekkel dolgozni, foglalkozásokat tartottak, és egy előadást is létrehoztak. Ez az előadás mindig az adott közösséget tematizálta: a közösség múltját, történetét, a helyi legendákat, helyi szokásokat, de a résztvevők saját történeteit is.

A Shoshin Színházi Egyesület Mérában kezdte el a munkát, ahol kilenc résztvevővel dolgoztak együtt, ők szerepeltek a közös előadásban. A kilenc helyi résztvevő között voltak nagyon fiatalok, tizenévesek és idősebbek is, Köllő Csongor szerint nagyon izgalmas volt az, ahogy a különböző generációk együtt dolgoztak. „Valahogy a 4 éves és a 77 éves is egy célért dolgozott, és ilyen módon megszűntek a hierarchiák, átjárás, kommunikáció keletkezett a generációk között, és ezt nagyon-nagyon jó volt megtapasztalni” – részletezte.

Arra a kérdésre, hogy lesz- folytatása a projektnek, Köllő Csongor azt válaszolta: nem Erasmus+ szinten, de vannak tervek, ötletek, szeretnék folytatni a témát és a partnerséget, de valószínűleg a Creative Europe projekten belül viszik ezt tovább, mert ott lenne lehetőség produkciók, nagyobb lélegzetvételű akciók létrehozására.

Az Out of the Frame nemzetközi színházi fórum teljes programja ITT érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?