Erdélyi művészek is esélyesek a Színikritikusok díjára

Nyilvánosságra hozták a Színikritikusok díjának idei esélyesit: erdélyi alkotók is felkerültek a legjobbak listájára.

Összesen 20 független, kő- és befogadó színház előadásai és művészei szerepelnek a 14 kategória várományosai között. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata igencsak előkelő helyen áll, hiszen két előadás alkotói összesen hét jelölést kaptak. Emellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház művészei is esélyesek a legjobbaknak járó díjra.

Részlet Az igazság gyertyái című előadásból/ Fotó forrása: Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala

A legjobb kőszínházi előadás díjára esélyes a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Sebestyén Aba rendezésében bemutatott Az igazság gyertyái című darabért. B. Fülöp Erzsébet az előadásban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő díjának várományosai közt szerepel, emellett a Székely Csaba által írt szöveg a legjobb új magyar drámának járó elismerést is megkaphatja. Az UNITER-díjas Cári Tibor ehhez a darabhoz szerzett zenéjének köszönhetően az előadás a legjobb színházi zene várományosainak listáján is szerepel.

A marosvásárhelyi színház egy másik előadása, a Csónak, avagy előttünk az özönvíz is elnyerte a szakmai zsűri tetszését: a darabban nyújtott alakításáért László Csaba a legjobb férfi főszereplő díjára esélyes, míg Berekméri Katalin a legjobb női epizódszereplőnek járó díj egyik várományosa.

Részlet a Csárdáskirálynő című előadásból/ Fotó forrása: Szigligeti Színház Facebook-oldala

A Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynője nemcsak a közönség körében aratott hatalmas sikert: a Novák Eszter által rendezett darab a legjobb szórakoztató színházi előadás díjára esélyes. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezésében színpadra állított Iráni konferencia című előadása is felkerült a legjobbak listájára, a legjobb rendezés kategóriában.

Külön érdekesség, hogy a legjobb jelmez kategóriájában jelölték a Pinokkió című előadást, amelyet a Vígszínház társulata állított színpadra: a látványos jelmezek a sepsiszentgyörgyi Giliga Ilka munkái. A különdíj esélyeseinek listáján szerepel továbbá a szintén erdélyi, bardoci származású Tókos Attila is, aki A tatárok Magyarországon című előadás egyik koreográfusa volt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?