Több magyar színházi előadás és alkotó is esélyes az UNITER-díjra

A Román Országos Színházi Szövetség (UNITER) szerdán tette közzé a 2023-as év UNITER-díjra jelöltjeinek listáját. A legjobbak közt több magyar társulat és alkotó is helyet kapott.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházat három kategóriában jelölte az Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad kritikusokból álló jelölőzsűri: a Botond Nagy által rendezett Elektra a Legjobb rendezés és a Legjobb fényterv díjára esélyes, míg Bács Miklós a Rokonok (rendező: Bocsárdi László) című előadásban a Polgármester és a Polgármester titkára szerepeknek megformálásáért a Legjobb férfi mellékszereplő díjára esélyes.

Részlet az Elektra című előadásból/ Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is felkerült a legjobbak listájára. Branko Hojnikot a Legjobb díszlet díjára jelölték a társulat 1978 című előadásának látványvilágáért, ugyanez a darab pedig a Legjobb előadás díjára is esélyes.

Szintén a Legjobb előadás kategóriájában versenyzik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is. A Bocsárdi László által rendezett Iráni konferencia bekerült a 2023-as év legjobbnak ítélt négy előadása közé.

Részlet az Iráni konferencia című előadásból/ Forrás: Tamási Áron Színház Facebook-oldala

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház alkotóit hat kategóriában jelölték UNITER-díjra, ebből négy jelölést a teátrum Tompa Miklós Társulata kapott. Debütdíjra jelölték Ricz Ármint a Tompa Miklós Társulat A tavasz ébredése című előadásának rendezéséért. A Legjobb női főszereplő díjára jelölték B. Fülöp Erzsébetet Az igazság gyertyái című előadásában (r.: Sebestyén Aba) Kovács Márta szerepében nyújtott alakításáért. A Legjobb, ősbemutatóként színpadra alkalmazott szöveg díjára is esélyes Az igazság gyertyái, Székely Csaba drámája, melyért Cári Tibor a Legjobb zene és sound design díját is megkaphatja az előadásához szerzett zenéjéért.

B. Fülöp Erzsébet Az igazság gyertyái című előadásban/ Fotó: Tompa Miklós Társulat Facebook-oldala/ Bereczky Sándor

A 2023-as év UNITER-díjait május 27-én, a bukaresti I.L. Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru termében sorra kerülő, 32. díjátadó gálán adják át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?