Színes programkínálat az Európai Színházi Unió fesztiváljának második hetében

Hét produkcióval, kiállítással, kerekasztal-beszélgetéssel, könyvbemutatókkal és közönségtalálkozókkal várja a Kolozsvári Állami Magyar Színház a közönségét az Európai Színházi Unió 20. fesztiváljának második hetében.

Kedden, november 14-én este 8 órától Kosztolányi Dezső regényének színpadi adaptációját, Szabó K. István nagy népszerűségnek örvendő rendezését, az Édes Anna című előadást tekintheti meg a közönség a színház stúdiótermében. „Nem véletlen Szabó K. István megállapítása, miszerint „az Édes Anna egy olyan regény, mely színpad után kiált”. Az egyenlőtlenség problémáját ugyanis manapság sem szabadna figyelmen kívül hagynunk. Lőkös Ildikó és Szabó K. István Édes Anna-adaptációja köntörfalazás nélkül érteti meg velünk, hogy társadalmunk a kizsákmányolásra épült. A magunk módján kizsákmányolunk másokat, míg mások kizsákmányolnak minket” – írja az előadásról Kovács Újszászy Péter.

Fotók: KÁMSZ

Szerdán, november 15-én déli 12 órakor a színház emeleti előcsarnokában kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdióterme átadásának 15. évfordulója alkalmából. A beszélgetésen Demeter András István, a Kulturális Minisztérium volt államtitkára, Gergely Zsuzsa újságíró és Tompa Gábor igazgató vesz részt.

Szintén szerdán, november 15-én délután 5 órától és este 9 órától látható a bulgáriai Sfumato Theatre Laboratory Ó, azok a szép napok! című produkciója, Margarita Mladenova rendezésében, a színház nagyszínpadán felállított stúdiótérben. Samuel Beckett színműve a létezés két pólusára összpontosít: az evilágira és a transzcendentálisra, miközben a két szereplőn keresztül őszintén beszél az időskor magányosságáról és abszurditásáról is. A bolgár nyelvű előadás több díjban is részesült: elnyerte a legjobb női főszereplőnek és legjobb díszlettervezésért járó Nemzeti Ikar-díjat, a legjobb női főszereplőnek járó Nemzeti Askeer-díjat, illetve a legjobb rendezőnek, a legjobb női főszereplőnek és a legjobb díszlettervezésért járó Kamaraszínházi Fesztivál Vratza-díjat.

Csütörtökön, november 16-án, 19 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház legfrissebb bemutatóját a Démonokat láthatja a fesztivál közönsége a színház stúdiótermében, Nuno Cardoso rendezésében. A svéd Lars Norén októberben bemutatott drámája Kolozsváron szólalt meg először magyar nyelven. „Lars Norén nem egy könnyű író. De a helyzet a következő: nem Norént választottam, hanem ezt a konkrét drámát. Mert azóta kísért, amióta elolvastam. Mert azt hiszem a legnagyobb sötétség az, amely elválaszt két embert, akik nap mint nap együtt fekszenek az ágyban. Mert azt hiszem, túl sokat beszélünk arról, hogy megváltoztatjuk a világot, de megfeledkezünk arról a szakadékról, ami akkor vár ránk, amikor becsukjuk az otthonunk ajtaját. Sose gondolkodom a következményeken, ez komoly probléma, egy jellemhibám. Így hát a szívemre hallgattam, és úgy döntöttem, hogy megrendezem a Démonokat” – Nuno Cardoso, az előadás rendezője.

Pénteken, november 17-én 20 órától szintén Nuno Cardoso rendezésében Pedro Mexia kortárs portugál író első színműve, a Svédország lesz látható a színház nagytermében. A darab az 1976. szeptemberi választások utóhatását mutatja be, amelyek a Svéd Szociáldemokrata Párt fél évszázados kormányzásának végét jelentették. A választásokkal egyidőben megy férjhez Monika, a megkeseredett, hatvanas, „világtól elvonult”, a politikai változás fölötti elégedettségét nyíltan felvállaló értelmiségi, Egerman lánya. A portói São João Nemzeti Színház művészeti igazgatója, Nuno Cardoso rendezésében a Svédország egy olyan hely, ahol a jövő gondolata, az illúziók felszámolása és a jó szándékok mind vita tárgyát képezik. Egy olyan hely, ahol elmosódnak a köz- és magánélet, a politika és az intimitás közötti határok.

Fotók: KÁMSZ

Szombaton, november 18-án, 13 órától a Camil Petrescu Alapítvány legújabb kiadványait ismerhetik meg az érdeklődők. A könyvbemutatón Giorgio Strehler: Shakespeare. Goldoni. Brecht; Olivier Py: Hamlet la imperativ [Hamlet imperatívuszban] és Wajdi Mouawad: Sângele făgăduințelor [Az ígéretek vére] című könyvek román fordításban megjelent köteteit mutatják be a szerkesztők.

Szintén november 18-án, 17 órától és 20 órától a színház stúditótermében A pestis című produkció lesz látható a Luxemburgi Nemzeti Színház két színészének előadásában. Frank Hoffmann rendezésében Albert Camus egyik főművének, A pestisnek a lényegére koncentrál, és olyan formát talál számára, amely különösen kedvez a teatralitásnak. Az eredeti mű szelleméhez hűen Florian Hirsch Hoffmannal vállvetve egy igazi ötfelvonásos drámát alkot meg számos szereplővel – két magával ragadó színész, Marie Jung és François Camus alakításában, akiket 2021-ben a Luxemburgi Színházi Díjával tüntettek ki alakításukért.

Vasárnap, november 19-én 20 órától a fesztivál záróelőadásaként William Shakespeare ismert tragédiája, a Titus Andronicus című szerb nyelvű produkció látható Urbán András rendezésében, a belgrádi Jugoszláv Drámai Színház színészeinek előadásában. „A háborúból zsákmánnyal és a foglyul ejtett gót királynővel, Tamorával megtérő Titus Andronicus római hadvezért országában politikai válság fogadja. Önzetlen döntése, amellyel visszautasítja a neki felajánlott trónt az elhunyt császár egyik fia javára, tragikus események lavináját indítja útnak, ami mindkét oldalnak általános szenvedést okoz. Az intolerancia, a hajthatatlanság, a kegyetlenség, a törvény erejébe vetett bizalom elvesztése és az Igazságszolgáltatás helyett választott bosszúállás véres története ma is ugyanolyan erővel hat, mint Shakespeare korában.” – olvasható az előadás színlapjában.

Az Oana Maria Cajal George Banu / A függöny pereménél című kiállítása a továbbiakban is megtekinthető a fesztivál hátralevő időtartamában a színház emeleti előcsarnokában. Az Amerikai Egyesült Államokban élő díjnyertes drámaíróról, forgítókönyvíról, vizuális művészről és költőről George Banu így vallott: „Oana Cajal művei a vonal agresszivitása és a színek pompája közötti feszültséggel ragadnak meg. Élénk ellentmondások párbeszédét kínálják, féktelenül. De időnként itt-ott nosztalgikus, emlékező, felidéző érintések is megjelennek; olyan hangsúlyok, amelyek mérséklik ezt az ősi, intenzív, életerős, emlékezetes konfliktust.”

A HTC230/STUDIO15/UTEFest20 fesztivál programja a kolozsvári színház honlapján olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?