A csíkszeredai és a kolozsvári színház előadásai is bekerültek 2023 legjobbjai közé

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet után idén újra összeállította az év legjobb színházi előadásainak top 10-es listáját az ART7 művészeti portál. A válogatásba a Csíki Játékszín és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is helyet kapott.

Idén újra nagy lendületet vett a kulturális élet. A koronavírus-járvány lecsengése után ismét megtelhettek a színházak nézőterei, melyet kihasználva a teátrumok számos különleges és értékes előadással örvendeztették meg közönségüket. Az ART7 művészeti portál csokorba szedte 2023 legjobb előadásait, a listára pedig két erdélyi színház, a Csíki Játékszín és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is felkerült. Utóbbinak rögtön két előadása is az élmezőnyben végzett.

Imre Éva Barbár B szerepében/Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Ifjú barbárok a tavalyi év egyik legsikeresebb produkciója volt a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál. Az előadást több alkalommal játszották a budepesti Nemzeti Színházban és a bukaresti 33. Országos Színházi Fesztiválon is. A darab jelölt volt a Színházi Kritikusok Céhe 44. alkalommal megszervezett díjátadóján a legjobb előadás kategóriában, Barbár B megformálásáért pedig Imre Éva, a társulat tagja el is nyerte a legjobb női főszereplőnek járó díjat, így nem véletlen, hogy az Ifjú barbárok 2023 legjobbjai közt végzett.

Móricz Zsigmond története alapján, Bocsárdi László rendezésében mutatta be tavaly a Rokonok című előadását is a Kolozsvári Állami Magyar Színház. „Móricz története a 30-as évek Magyarországán játszódik, de a jelenség, amit bemutat, most már globálissá vált” – fogalmazott a rendező. A produkció sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház az egyetlen teátrum, melynek két előadása is a top10-ben végzett az ART7 szerint.

A Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása szintén a legjobbak közt végzett. A darab a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának díjazottai között volt, a teátrum a Kulturális és Innovációs Minisztérium III. helyezését, mint a zenés színház műfajának értő színpadra állításáért való elismerést kapta érte.

Az ART7 top10-es listájára felkerült még a szobathelyi Weöres Sándor Színház Kivilágos kivirradtig című előadása, a Miskolci Nemzeti Színház Gyévuskája, a Legközelebbi ember a Radnóti Miklós Színház előadásában, a Vígszínházban bemutatott Az üvegcipő, a Katona József Színház Extázis című darabja, a Liliom a Budaörsi Latinovits Színház előadásában, és a Lidércek, Shaxpeare, Delírium az Örkény István Szinház produkciójaként.

(Nyitókép: Csíki Játékszín Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?