Imre Éva kapta a színikritikusok legjobb női főszereplőnek járó díját

Imre Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja kapta idén a színikritikusok legjobb női főszereplőnek járó díját Barbár B. szerepéért az Ifjú barbárok című előadásban. A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal, a Katona József Színházban adta át a díjakat , amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerte el.

Imre Éva Barbár B szerepében | Fotók: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós szövege és a társulat improvizációi alapján, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be a 2021/2022-es évadban az Ifjú barbárok című előadást, amelyben Imre Éva Barbár B. szerepében volt látható. A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciójában nyújtott kiemelkedő teljesítményét a Színházi Kritikusok Céhe a legjobb női főszereplőnek járó díjjal ismerte el.

Imre Éva a Maszol megkeresésére elmondta, nagy kihívás volt számára a szerep megformálása, mert egy tőle igencsak távol álló karaktert, vagyis egy idős férfit kellett élővé varázsolnia a színpadon. Számára ez egy ismeretlen terep volt.

Elmondása szerint az egész társulatnak nagy kihívást jelentett a próbafolyamat, hiszen megfeszített munkatempóban dolgoztak színészek, zenészek és táncosok egyaránt.

A díjazott elmesélte, hogy a darab szövege, melyet Vecsei H. Miklós írt, nagy terjedelmű és tömör volt, emiatt igazán jó kiindulópontnak bizonyult. Mivel már korábban dolgoztak ifj. Vidnyánszky Attila rendezővel, kialakult egyfajta bizalom iránta és tudták, hogy a vele való munka során nagyon nyitottnak, flexibilisnek és kreatívnak kell lenniük, emiatt az egész folyamatban rengeteg derű volt.

Imre Éva úgy fogalmazott, hogy az, hogy Barbár B. szerepéért díjat kapott, csak hab a tortán. Örül, hogy felfigyeltek az előadásra, ezáltal sokkal több emberhez el tud jutni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?