Rangos francia állami kitüntetést ítéltek meg Tompa Gábor rendezőnek, színházigazgatónak

Franciaország kulturális minisztere, Rima Abdul-Malak Tompa Gábor rendezőnek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatójának, az Európai Színházi Unió elnökének a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) adományozza – hozta nyilvánosságra keddi közleményében a teátrum.

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését március 28-án Laurence Auer nagykövet adja át a bukaresti francia nagykövetségen – tették hozzá.

Rima Abdul-Malak miniszter a cím odaítélése kapcsán megfogalmazott üzenetében többek között azt írta, hogy gratulál a kitüntetéshez, „amely elismeri a francia nyelvű kultúra terjesztése iránti elkötelezettségét szakmai tevékenysége során. A kultúrához való hozzáférés érdekében rendezőként és igazgatóként végzett kitartó munkájával olyan színházi nyelvet támogatott, amely figyelemmel kíséri az aktuális francia, európai és nemzetközi trendeket.” A francia kulturális tárcavezető szerint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Tompa irányítása alatt nagy hírnévre tett szert, és az általa kezdeményezett Interferenciák Színházi Fesztivállal „elkötelezettségét bizonyította a francia-román és európai színházi együttműködés mellett.”Tompa Gábor rendező, színházigazgató | A Kolozsvári Állami Magyar Színház által közreadott felvétel

A Művészeti és Irodalmi Érdemrendend lovagi fokozatát olyan személyiségek számára adományozzák, akik a kultúra területén kiemelkedő művészi alkotásokat hoztak létre vagy a művészethez és az irodalomhoz való fontos hozzájárulásukkal tűntek ki. A Franciaországban 1957-ben alapított és 1965-ben Charles de Gaulle által a Nemzeti Érdemrend részeként elismert Művészeti és Irodalmi Érdemrend a legjelentősebb francia kulturális személyiségeket jutalmazza, de más nemzetiségű állampolgároknak is adományozható a francia és az egyetemes kulturális örökség gazdagításához való kiemelkedő hozzájárulásukért.

A romániai kulturális élet személyiségei közül a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát többek között Silviu Purcărete, Ion Caramitru, George Banu, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac, Ilinca Tomoroveanu, Cristian Mungiu, Ioana Celibidache, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Andrei Pippidi, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Ion Marin is megkapta korábban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Tompa Gábor 1981-ben végzett Bukarestben a Színház- és Filmművészeti Akadémia rendező szakán, a világszerte elismert romániai rendezőiskola kiemelkedő egyéniségeinek, Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu tanítványaként. 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező.

Alapítója volt a kolozsvári Színházművészeti Karnak, amelyen 1991-től rendezést oktatott. A továbbiakban a limoges-i Académie Théâtrale de L’Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára volt. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon. A Román Színházi Szövetség (UNITER) hat alkalommal tüntette ki az Év legjobb rendezője díjával, ezen kívül elnyerte az Év legjobb előadása díjat is, 1989-ben Kao Hszincsien a Buszmegálló, 2009-ben pedig a Három nővér című előadásokkal. Pályafutásának számos megvalósítását az UNITER 2002-ben Kiválósági díjjal honorálta. Filmje, a Kínai védelem 1999-ben elnyerte a Legjobb első film díját a Salernói Nemzetközi Filmfesztiválon, ugyanabban az évben bekerült a Berlini Filmfesztivál hivatalos válogatásába is. Tompa Gábor számos vers- és színházi esszékötetet is jegyzett. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?