Kezdetét vette a 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

Antal Csaba életműkiállításával, Joris Mathieu és Nicolas Boudier immerzív installációjával, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet című előadásával megkezdődött csütörtök este a november 17. és 27. között Kolozsváron megszervezett, 11 ország 14 társulatát felvonultató 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. 

Tompa Gábor fesztiváligazgató köszöntőbeszédében elmondta, hogy az immár nyolcadik alkalommal megrendezett fesztivált ezúttal nem véletlenül a Hamlet előadása nyitja, hiszen a színházi találkozó egybeesik a kolozsvári magyar nyelvű színjátszás 230 éves évfordulójával. Elmondta, hogy a kolozsvári színház társulata volt az egyik első, amelyik bemutatta Hamletet, és Shakespeare-sorozatot is indított a XIX. században.

Tompa Gábor fesztiváligazgató és Antal Csaba jelmez- és díszlettervező | Fotók: a szerző felvételei

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy különösen fontos számukra az idei rendezvény, hiszen két év kényszerkihagyás és digitális karanténba vonulás után a Kolozsvári Állami Magyar Színház újra megrendezheti az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált.

„Az elmúlt évek világjárványának vívmányai között számos olyan intézkedés szerepel, amely mérsékelten vagy brutálisan alapvető alkotmányos és emberi jogokat sértett az egészségünk megőrzése érdekében. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a képlet sokkal összetettebb, mint azt két évvel ezelőtt hittük, és a koronavírus-járvány nem kis profitot hozott az államok fölött uralkodó gazdasági elitnek. Ami viszont ennél is aggasztóbb az az, hogy sikerült olyan mértékben félelmet kelteni az emberekben, hogy a járvány hivatalos befejezése után sem mernek felszabadultan szocializálódni, társaságban gyülekezni, barátokkal találkozni, felszabadultan részt venni kulturális vagy sporteseményeken“– fejtette ki Tompa Gábor.

A félelem/remény alcímet viselő fesztivál párbeszédet szeretne indítani az elmúlt két év világunkat és mindennapjainkat felforgató eseményeiről és életérzéseiről a kortárs világszínház jelentős alkotóinak és társulatainak előadásain keresztül.

„Mit tehet a színház ilyen időkben? Szenvedélyesen keresnie kell az igazságot, és fel kell tárni a tényeket, az események mögött rejlő titokzatos okokat és érdekeket, s a maga eszközeivel rá kell világítani a tragikus jelenségeket mozgató, bonyolult összefüggésekre. De ami ennél is fontosabb, reményt kell sugallni a nézők számára egy kis fénysugarat az alagút végén. Emlékeztetni arra a bátorító krisztusi mondatra, hogy ne féljetek. Ez a jelen európai kultúrájának egyik legfontosabb interaktív szakasza. Erre tesz kísérletet a mostani interferenciák is” – mondta a fesztiváligazgató.

Tompa Gábor továbbá ismertette röviden a fesztivál programját és részvételre buzdította a közönséget. November 17. és 27. között, olyan elismert nemzetközi és hazai alkotók előadásait láthatják az érdeklődők, mint Christoph Marthaler, Heiner Goebbels, Nagy József, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Vidnyánszky Attila, Tompa Gábor, Urbán András, Jihye Park, ifj. Vidnyánszky Attila, Diana Mititelu, valamint Catinca Drăgănescu. A programot idén is ingyenes kísérő események színesítik: a TIFF Házban naponta kerül sor beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, emellett lesznek kiállítás-megnyitók, könyvbemutatók, filmvetítések és koncertek is.

Csütörtök este Antal Csaba, budapesti díszlet-és jelmeztervező Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című életműkiállításának megnyitójára is sor került. A díszlet- és jelmeztervező rendkívüli lehetőségnek tekintette, hogy a munkáiból készült válogatás egy kiállítás formájában eljuthatott Kolozsvárra. Mint mondta a város nagyon közel áll hozzá, hiszen többször is dolgozott már a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

„Nem tudom igazából kiemelni, hogy hol kell elkezdeni a kiállítást… mert az ember múltja olyan, hogy belelép valahol, és nem is biztos, hogy ott bírja folytatni, ahol belelépett. Nincsenek igazából az időnek meghatározott folytonossági irányelvei. Azt javaslom, hogy bárhol el lehet kezdeni a kiállítást, és bárhol lehet folytatni”– tette hozzá Antal Csaba.

A kiállítás mellett a Romániai Francia Intézet által bemutatott Joris Mathieu és Nicolas Boudier Les Loges / Fülkék installációja is megtekinthetővé vált a színház emeleti előcsarnokában.

„Az installáció egy optikai színházi berendezést használ, amely kísértetiesen valóssá varázsolja a színészeket. Az előadók virtuálisan jelennek meg 3D-ben, a közönséggel szemben, egy olyan térben, amely látszólag valós mélységgel rendelkezik. A célunk minden egyes nézőt összehozni egy színésszel vagy színésznővel és egy kortárs szerzőtől származó színdarabbal” – olvasható az installáció leírásában.

Az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállítás, valamint a Les Loges / Fülkék installáció megtekinthető a fesztivál teljes időtartama alatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?