Elrajtolt a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Könyvben utazunk címmel megkezdődött csütörtök délelőtt rajtolt el a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, melynek a Nemzeti Színház, a Gemma kávézó és a Teleki Téka ad otthont. A november 10. és 13. között  tartó eseménysorozaton a könyvekkel teli standok mellett több mint 100 programmal, közel 100 szerzővel várják az érdeklődőket.

A csütörtök délelőtti megnyitót követően a színház kistermében Markó Béla A pitypangok királya című új, válogatott gyermekverseket tartalmazó könyvbemutatójára került sor több száz gyermek jelenlétében. A Mentor Könyvek Kiadónál megjelent kötetéről a szerzővel, Kiss Bora illusztrátorral és Király István kiadóvezetővel Daray Erzsébet beszélgetett.

Kép forrása: Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Facebook-oldala

A moderátor felvezetőjében úgy fogalmazott, a verseskötet Markó Béla világába ad betekintést.

„A verseket egy értő figyelem jellemzi, egy életbölcsesség, a világnak a természetes rendjébe vetett hit, illetve annak a keresése és ennek a figyelemnek az iránya. Ez a figyelem az univerzumra, a csillagokra, az égitestekre, a természetre, a természeten belül az állatokra, továbbá a világot benépesítő emberekre összpontosít. A fókusznak fontos része a család is és ezen belül a gyermek szerepe. Emellett betekintést kapunk a cirkusz és a vidámpark világába is, amely otthonos, barátságos, a rácsodálkozás világa” – részletezte Daray Erzsébet.

Minden kötet esetében nehéz a megfelelő cím kiválasztása, sokszor egy ötletbörze előzi meg a döntést – jelentette ki Markó Béla, a könyv szerzője. „Elég sok tapasztalatom van ilyen téren, hiszen az évek során több könyvem is megjelent, nemcsak felnőtteknek szóló verseskötetek, tanulmánykötetek, irodalom tankönyv tizedik és tizenkettedik osztályos diákoknak, hanem gyermekversek és még egy mesekönyv is. A könyv címválasztásának olyannak kell lennie, hogy felhívja magára a figyelmet, legyen benne egy kis kérdés, titok, ne engedje magát rögtön megfejteni. Ez egy ilyen cím, amelyet Király István kiadóvezetővel egyeztetve találtunk a legmegfelelőbbnek. A pitypangok királya az valójában a föld, a nap az égen, amelynek sugarai hasonlítanak egy óriási pitypanghoz. Erről szól a vers is, amely a kötet címét adta. A pitypangok lent a földön kicsik és törékenyek, de van egy hatalmas királyuk odafent az égen”– fejtette ki Markó Béla.

Fotó: a szerző felvétele

A kötettel kapcsolatosan Király István kiadóvezető közölte, fontos szempont volt, hogy érthető legyen és könnyen befogadható. Ezért volt nehéz címet is választani, hiszen egy gyermek számára akkor válik vonzóvá egy ilyen kötet, ha rejtélyes, kis titkokat, meglepetést, megfejtetendő gondolatokat lehet benne felfedezni.

A könyv nagyon fontos eleme az illusztráció is, amit a költő személyes kérésére Kiss Bora színművésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tagja álmodott és alkotott meg. Az elkészült rajzok alapján nagyon hamar összeállt, hogy milyen lesz a kötet színvilága, tapintása, formája. Kiss Bora elmesélte, minden vershez készült egy illusztráció, így a könyvben szereplő rajzok száma eléri a 67-et.

„A rajzok úgy készültek, hogy először megterveztem őket, elkészítettem, majd leöntöttem kávéval őket, onnan vannak a rajzokon a foltok. Ezek a foltok tovább inspirálnak engem ezen az alkotási úton. Minden foltnak szerepe van, ezekből lesznek a formák, állatok, házak. A borítókép készült el utoljára mivel szerettem volna, hogy ez jól passzoljon a címhez” – részletezte az illusztrátor. Daray Erzsébet ismertetése alapján a kötet fő témái a kert, az elfogadás, a belső lelki gazdagság, amelyek a versekben gyakran bukkannak fel. Céljuk az önismeret fejlesztése, a megbékélés.

A könyvbemutatóval párhuzamosan az Irodalmi Kávéházban Székely János szerkesztői leveleiről tartott előadást Szabó Róbert Csaba, majd Balla Árpád Zoltán Átlátszó lények című könyvbemutatójára került sor. A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár első napját este hét órakor az Olvasd el, és játssz velünk! olvasásnépszerűsítő vetélkedő zárja.

A könyvvásár teljes programja IDE tekinthető meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?