Kárpát-medencei „menyekezői” viselet-bemutató lesz Kolozsváron

Menyasszonyi viseletek bemutatóját rendezik Kolozsváron november 19-én. Az érdeklődők Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának értékes ruhakölteményeit tekinthetik meg – tájékoztatnak közleményükben a szervezők.

A kincses városban a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme ad otthont a menyasszonyi viseletek bemutatójának november 19-én. A bemutató Pitlik-Sipos Eszter gyűjteményének legszebb darabjait tárja a nagyközönség elé.

Kép forrása: a szervezők

A néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő így vall nemes hobbijáról: „Gyermekkoromban ismerkedtem meg a néptánc világával, és szerettem meg azt olyannyira, hogy ma már hivatásként foglalkozom vele tánctanárként, valamint a Nyírség Táncegyüttes egykori tagjaként. Több, mint tizenöt éve gyűjtöm a teljes magyar nyelvterületről a különböző leány és asszony ünnepi viseleteket. Nagyon sok eredeti darab, valamint az eredeti alapján pontosan elkészített replika található meg a kiállításomon. Rengeteget utaztam, nemcsak azért, hogy összegyűjtsem a ruhákat, hanem azért is, hogy az ott élő adatközlőktől megtanuljam, mit, mikor, milyen alkalomra és hogyan hordtak" – mondta, majd hozzátette: „Nagyon sok segítséget kaptam ezektől az emberektől, amiért nagyon hálás vagyok, és igyekszem megköszönni ezt azzal, hogy a kiállításaim, előadásaim és bemutatóim során tovább őrzöm és adom az általuk kialakított hagyományt.”

Amint a közleményből kiderül, a paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. Sokszor a családok erejükön felül vállalták a drága menyasszonyi ruha elkészítését, például a Tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeumban látható díszes öltözékek némelyike akár két ökör árát is kóstálta.

A kiállításon a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruha együttest ismerhet meg a látogató. A Menyekező címet viselő zenés-táncos bemutató átfogó képet ad a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki, sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai és mérai menyasszonyi viseletekről.

A hagyományőrző tárlat megnyitója után az egybegyűltek táncházban vehetnek részt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?