Baróton is látható lesz a Györkös 100 kiállítás

Györkös Mányi Albert születésének 100. évfordulója alkalmából Baróton, az Erdővidék Múzeumában is bemutatják a festőművész életműkiállítását. A tárlat megnyitójára október 18-án, kedden, 18 órakor kerül sor – tájékoztatnak közleményükben az esemény szervezői. 

Az EMKE által Kolozsváron működtetett Györkös Mányi Albert Emlékház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy kiállítás- és rendezvénysorozatot szervezett GYÖRKÖS 100 címmel a festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából. A program célja, hogy a 2022-es év folyamán több helyszínen is bemutassa Györkös Mányi Albert népszerű, ismert és reprezentatív alkotásait, ugyanakkor a művész festői világának eddig ismeretlen árnyalatait és variációit is, a nagyközönség elé tárva e különösen ihletett alkotói pálya gyümölcseit.

A zenetanár-festőművész életének olyan fontos helyszínei, mint Kolozsvár és Tordaszentlászló, valamint a Maros Megyei Múzeum, a Sepsiszentgyörgyön működő Erdélyi Művészeti Központ és Árkosi Kulturális Központ után most Baróton tekinthető meg egy válogatás a györkösi életműből.

Györkös Mányi Albert festményei sajátos álomképek, művei a falusi táj és élet idilljét, alapvető emberi értékeit egyéni festői eszköztárral idézik meg. A mindennapi falusi élet alakjaira, motívumaira építkező varázslatos, álomszerű mesevilág tárul elénk. Statikus képeinek a visszatérő állatmotívumai, emberalakjai és az általa megfestett hangszerek mind egy idő nélküli világot, a kalotaszegi életet, a festő gyermekkorát tárják elénk, átszűrve Györkös Mányi Albert sajátos, egyedi művészi közlésmódján.

A kiállítást méltatja Demeter László, az Erdővidék Múzeum vezetője, Hoffmann Edit nyugalmazott muzeológus, Kós Katalin, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának vezetője, az emlékév főszervezője, valamint Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője, a kiállítás kurátora, az emlékév társszervezője.

A kiállítás 2022. november 23-ig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?