Les Films de Cannes: díjnyertes filmek láthatók Kolozsváron

„Cannes-ban nincsenek gyenge évek, mesés és "csak" rendkívüli évek vannak" – írják közleményükben a Les Films de Cannes 6. kiadásának szervezői, akik október 21. és 23. között díjnyertes filmekkel töltik meg a kolozsvári Győzelem és – idén első alkalommal – a Művész mozit. 

A fesztivál évről évre összehozza a nemzetközi filmművészet legjobbjait, – mint írják, idén sem volt könnyű válogatni a jobbnál jobb filmek között. Les Films de Cannes ideje alatt Kolozsváron lesz látható a 2022-ben Aranypálma díjjal jutalmazott A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness). A történet szerint gazdag turisták nyaralnak egy hatalmas luxus óceánjárón, ám a gondtalan semmittevést előbb megzavarja egy harsány kapitány zavarja meg, majd a hajó elsüllyedése után a túlélőknek egy szigeten kell újabb megpróbáltatásokkal szembenézniük.

A szomorúság háromszöge volt a Cannes-i Filmfesztivál egyik legtöbbet emlegetett filmje, a szakértők a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díjára is esélyesnek találják. 

2022-ben Cannes-ban a Fiú a mennyből (Boy from Heaven) kapta a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A Fiú a mennyből egy  Kairóban játszódó svéd thriller egy elszegényedett fiúról. Kolozsváron lesz még látható a Metronom is. Alexandru Belc első nagyjátékfilmes debütálása Cannes-ban az Un Certain Regard szekcióban a legjobb rendezés díját nyerte el, a közönség és a kritikusok elismerése közepette.

További díjnyertes filmek is láthatók lesznek a kolozsvári mozikban, többek között a R.M.N., az Un beau matin és a Flee is. További részletekért érdemes követni a fesztivál weboldalát, illetve a Győzelem és Művész mozi Facebook-oldalát. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?