A megelevenedő terekről és újraértelmezett történetmesélésről is szól a 8. PulzArt

A 8. pulzArt köztéri közösségi eseményei és interaktív installációi már az október 13. és 16. között zajló rendezvénysorozat kezdete előtt lendületbe hozzák Sepsiszentgyörgyöt – tájékoztatnak a szervezők közleményükben.

A #SEPSI jelenleg is ünnepi dizájnban díszeleg, különös meglepetést tartogatva a főtéren bóklászóknak. Október 7-én, péntek estétől a WatchThis.Works aszfaltfestéssel hangol a közelgő fesztiválra az Erzsébet-park bejáratánál, október 9-én pedig megérkezik Sepsiszentgyörgyre a Sugár János Időjárőr című projektjéhez tartozó lakókocsi, mely öt napon át különböző helyszíneken gyűjti a járókelők által diktált szövegeket. A pulzArt ideje alatt a KreaCo Stúdió jóvoltából esténként virtuális játszótérré változik a főtér. Péter Árpád, a Folks Duo egyik tagja október 14–15-én a Csipike óvoda egyik külső falára fest népművészeti ihletésű motívumot.

A Zöld Levente grafikus, vizuális művész nevével fémjelzett WatchThis.Works által újraértelmezett #SEPSI több egyszerű grafikánál: az Artivive app segítségével a dizájn kilép az installáció fizikai kereteiből és a virtuális térben elevenedik meg animációval és hangeffektekkel, Gáspárik Márton Pál @Vizupal digitális alkotóművész munkája nyomán. Ezt bárki kipróbálhatja a helyszínen, aki letölti telefonjára az Artivive alkalmazást, és beszkenneli az óriásbetűk utolsó elemét. 

Az utcai művészetekből inspirálódó, számos kreatív szakirányt egyetlen szolgáltatáscsomaggá tömörítő WatchThis.Works partnerei, Németh Kincső és Szabó András alkotóművészek pénteken, október 7-én este az Erzsébet park bejáratánál nekifognak annak a nagyméretű aszfaltrajz festésének, mely a #SEPSI dizájnjával megegyező motívumokat képezi le a földre. A REINVENT betűit fára emlékeztető alakzatban építi fel térhatású grafikával, melynek különlegessége, hogy csak bizonyos szögből látható teljes egészében.

Időjárőr a város negyedeiben

Sugár János képzőművész rendhagyó közösségi és köztéri alkotása olyan embereket szólaltat meg, akiknek gondolatait ritkán lehet hallani. 2003 tavaszán azzal a felhívással fordult a járókelőkhöz, hogy tíz percen át, megszakítás nélkül fejből diktáljanak bármit egy bizonyos összegért cserében. Az Időjárőr című projekt a 8. pulzArt előtt, október 9-én Sepsiszentgyörgyre érkezik, ahol öt napon át, vasárnaptól csütörtökig 16 és 19 óra között mindig más helyszínen gyűjt szövegeket: a Value Center parkolójában, a Csíki negyedi tízemeletes tömbház parkolójában, a központi piacnál, az Állomás negyedi román katona szobra mellett és a főtéren. 

A feltételek hasonlóak az eredeti felhíváshoz, az elhangzott történetek rögzített átiratait újság formájában lehet megvásárolni október 14-től kezdődően a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben és a fesztivál helyszínein. A 2003-as felhívás nyomán 2021-ben megjelent kötet bemutatójára október 15-én, szombaton 16 órától kerül sor a MAGMÁBAN, ahol Sugár Jánossal Bezsenyi Tamás beszélget. További részletek ide kattintva érhetők el. 

A KreaCo Stúdió interaktív kísérleti installációval, látványos 3D-mappinggel pulzArtosítja az esti köztereket, melyek virtuális játszótérre alakítják a főteret. A kivetített grafikai elemek emberi mozdulatokra hullámozni kezdenek. Az interaktív fényjátékot speciális hangeffektek is kísérik, az innovatív közösségi installációt a fesztivál ideje alatt 19 és 21 óra között lehet kipróbálni.

A környezettudatos magatartás, az újrahasznosítás a pulzArton nem csupán a műhelymunkák sajátossága, hanem a gyakorlatias megoldások egyik eszköze is. Így a fesztivál helyszíneit jelölő és díszítő dekorációs elemek egyike, a zászlófüzér, idén nem új, hanem újrahasznosított műanyagból készült: raktárszobákban porosodó régi bannerek – melyek egykor sepsiszentgyörgyi rendezvényeket népszerűsítettek – kaptak új formát és megújult szerepet a KreaCo Stúdió műhelyeiben.

Égig érő fa a Csipike óvoda oldalán

A Csipike óvoda falára égig érő fa motívumot fest fel a Folks egyik tagja, Péter Árpád október 15–16-én között. A falfestés a népművészetekben rejlő mágikus és gazdag formavilágot hivatott megőrizni és mai eszközökkel újrateremteni úgy, hogy a fiatalok által is elsajátítható legyen. Művészetük nyelvezetében összefonódik a népművészet, a graffiti, a kalligráfia és az alkalmazott grafika. Az égig érő fák, létrás fák hét vagy kilenc szintből állnak.

A kompozíció alsó szintjén található a meghasadt mag, melyből az élet támad. Ezt követi kilenc virág, kilenc szint, mely az örökkévaló mozgást, az élet folytonosságát, a befelé fordulást, kitárulkozást, illetve a be- és kilégzést jelképezi. A felső világot a lélekmadár zárja, mely a teremtés szimbóluma.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?