Sepsi Tabakó: új városi fesztivált szerveznek „három műszakban”

Újabb városi fesztivállal bővül az erdélyi kínálat, ugyanis Sepsiszentgyörgyön az egykori Dohánygyár újrapozicionálásának részeként szervezik idén szeptember 1. és 3. között a Sepsi Tabakó Fesztivált – jelentették be kedden a szervezők. A www.tabako.ro oldalon már közzé is tették a fesztivál zenei kínálatát és elkezdődött a jegyértékesítés. 

A volt Dohánygyár udvarán, a Tabakó fesztivál helyszínén szervezett sajtótájékoztatón Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: a tavalyi ifjúsági konzultáció során fogalmazódott meg az igény, hogy bővíteni kellene a szabadidő eltöltésére alkalmas tereket. Bár Sepsiszentgyörgyön széles a szabadidős és kulturális kínálat, de – a Szent György Napok, a Székely Vágta, a Sportnapok, a Reflex színházi fesztivál, a Flow mozgásszínházi fesztivál, a SepsiBook könyvvásár, PulzArt, Debutant fesztivállal, dzsessz- és bluesfesztivállal és tematikus vásárok mellett – hiányzott a Tabakó fesztivál jellegű esemény.

8 óra tanulás, 8 óra élőzene, 8 óra elektronikus zene

Vargha Fruzsina elmondta, az új fesztivál megszervezésében összefog a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a Vibe fesztivál. A rendezvény kilép a fesztiválok hagyományos szerepéből és a szórakoztatás mellett teret biztosít a tanulásnak és gondolkodásnak is. A Tabakó három műszakos fesztivál lesz, ezzel is igazodik a gyárhelyszín szellemiségéhez.Antal Árpád, Talpas Botond, Rés Konrád Gergely és Vargha Fruzsina | Fotó: Máthé Csaba

Az első, délelőtti műszakban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által biztosított nemzetközi és hazai szpíkerek TEDx típusú előadásait láthatják, hallahatják, központi pedig eleme egy sétány, ahonnan majd az előadótermek kapui nyílnak, illetve vásárok, művészeti workshopok, utcazene, kávézók, chill zone-ok, gyerekprogramok és egyéb érdekességek is helyet kapnak.

A második műszakban, délutánonként magyarországi és erdélyi zenekarok koncerttere lesz a Tabakó. Olyan előadók lépnek fel a dohánygyári színpadon, mint a Punnany Massif, a Carson Coma, a Margaret Island, a Anna & The Barbies, a Follow the Flow, az Irie Maffia, a sZempöl Brass edition, a Hősök, továbbá Saiid, Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Alee, BSW, Brains, Beton.Hofi, Konyha, Ricsárdgír és a 3AD. A második műszak alatt a sétány is átalakul és az addigi, szakmai előadásokkal telített helyszín borutcává válik, miközben a koncertekbe is belehallgatnak a jelenlévők.

A harmadik műszak két, éjszakai zenei helyszínt kínál, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot. A sétány tele lesz az éjszakai élet meghatározó elemeivel: bulik, kocsmák, borozók határozzák meg a hangulatot. Emellett a Dohánygyár épületben egy reggelig tartó zenei helyszínt alakítanak ki.

„Sepsiszentgyörgyön az ifjúság annyi teret kap, amennyit meg tud tölteni”

Antal Árpád polgármester rámutatott: a sepsiszentgyörgyi fiatalok többször megfogalmazták, hogy a városban kevés a bulizási lehetőség, többnyire házibulikba kényszerülnek, ezért szeretnének több teret kapni. Amikor az önkormányzat megvásárolta az egykori Dohánygyárat, azt vállalták, hogy ebből a térből a fiatalok annyit kapnak, amennyit be tudnak belőle tölteni és örvendetes, hogy egyre több ötlet és kezdeményezés valósul meg.

Antal Árpád ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy fesztivál ne csak a bulizásról szóljon, ezért volt pozitív felfedezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) esztergomi fesztiválja, amelyhez hasonló lesz a Sepsi Tabakó is.

Fotó: Máthé Csaba

Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója elmondása szerint az általa képviselt intézménynek fontos, hogy olyant tudjon hozzáadni a helyi közösséghez, amire szüksége van. Egy ilyen igényt fesztiválformába öntöttek már Esztergomban és ezt próbálják most Sepsiszentgyörgyre, Székelyföldre szabva megvalósítani. A Tabakó fesztiválban az „első műszak” szervezését vállalták, így nemzetközi, magyarországi és helyi előadók szakmai előadásait szervezik.

Rés Konrád Gergely, a marosvásárhelyi Vibe fesztivál zenei igazgatója hozzátette: kellenek a menő, trendi események, hogy a fiatalok kényelmesen érezzék magukat a városukban és jobban kötődjenek a településhez és helyi közösséghez. A Vibe fesztivál szervezői a sepsiszentgyörgyi Tabakó fesztivál zenei programját biztosítják majd és meggyőződésük, hogy emeli a hazai fesztiválipar színvonalát, ha több minőségi esemény is zajlik Erdélyben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?