A Szent György Napokkal indul az idei fesztiválszezon

Két év kényszerpihenő után 2022-ben újra megszervezik a Szent György Napokat, jelentették be szerdán a szervezők. A 29-ik sepsiszentgyörgyi városnapokat április 23. és május 1. között szervezik, vagyis ez a rendezvény indíthatja az idei fesztiválszezont az országban, jelentette be Erdély András szóvivő.

Erdély András elmondta, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat minél átfogóbb és befogadóbb városnapokat szeretne, ám több forgatókönyvvel is készülnek az éppen aktuális járványügyi szabályokhoz igazodva.

„Az egész bolygó azt várja, hogy a »maradj otthon« szlogent végre felváltsa a »gyere ki a térre« jelmondat” – mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint szerencsés, hogy a Szent György Napok tavasszal vannak, így ez lehet az első nagy szabadtéri rendezvény Romániában, és abban bíznak, hogy áprilisig akár a vészhelyzeti állapotot is megszüntetik. A sepsiszentgyörgyi városnapok hagyományosan a „találkozások ünnepe”, ám az idei mégis más lesz, mint az eddigiek, mert mindenkinek „találkozás-elvonási tünetei” vannak.Balról jobbra: Knopp Ildikó, Antal Árpád, Varga Fruzsina, Erdély András | A szerző felvétele

A 100 Tagú Cigányzenekar arénakoncertjével indul az idei Szent György Napok

Antal Árpád elmondta, idén is a hagyományos kulturális héttel kezdődik a Szent György Napok, amikor a város művelődési intézményeiben zajlanak az események. Április 23-án este a Sepsi Arénában a világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar koncertjével indul a sepsiszentgyörgyi városnapok. A Magyar Örökség és Hungarikum díjas cigányzenekar meghívott szólistái a helybéli művészeti líceum zeneszakos diákjai lesznek.

Knopp Ildikó, a városnapok főszervezője szerint a nyitókoncertre jövő hétfőtől már lehet jegyet vásárolni a www.eventim.ro oldalon, vagy a városközponti kulturális jegyirodában. A 100 Tagú Cigányzenekar koncertjére a kedvezményes árú belépő 25 lej, a teljes árú jegy 50 lejbe kerül.

Idén nem három napos, hanem ötnapos lesz a Szent György Napok fesztiválhétvégéje, így az gyakorlatilag április 27-én, szerdán elkezdődik, és május 1-ig, vasárnapig tart majd. Antal Árpád szerint a városközponti nagyszínpadi zárókoncert is ugyanolyan erős lesz, mint a nyitókoncert, ám a fellépőt majd később jelentik be.

Made In Sepsi: sepsiszentgyörgyi zenekarok gálája 

A városnapok szervezői idén kiemelt figyelmet szentelnek a sepsiszentgyörgyi zenekaroknak ezért április 28-án, csütörtökön a főtéri nagyszínpadon egy gálaműsort szentelnek kizárólag a helyi zenekaroknak-zenészeknek. A Made In Sepsi munkacímű koncert során felváltva állnak majd színpadra az ismert és kevésbé ismert sepsiszentgyörgyi zenekarok, majd a végén egy nagy közös produkcióra is sor kerül, többek között előadják a Ne félj, csak élj – Trăiește című kétnyelvű karanténdalt, amelyet még 2020-ban, a lezárás idején készítettek közösen.

Antal Árpád szerint a helyi zenekarok gálájának megszervezésével szeretnék megköszönni, hogy a sepsiszentgyörgyi zenészek összefogtak, és elkészítették a karanténdalt a 2020-as bezártság idején, ugyanakkor támogatni is szeretnék a zenészeket, akiket megviseltek az elmúlt esztendők.

Knopp Ildikó a városnapok főszervezője hozzátette: felvették már a kapcsolatot a sepsiszentgyörgyi zenészekkel, ám egy nyílt felhívást is megfogalmaznak, és a www.szentgyorgynapok.ro oldalon február 25-ig várják az élőben zenélő, saját dalokkal rendelkező, könnyűzenei, pop, rock, blues, jazz és etno stílusú sepsiszentgyörgyi zenekarok jelentkezését.

Várják a kulturális intézmények javaslatait és a vásárosok jelentkezését

Az idei Szent György Napokon, április 29. és május 1. között minden körülmények között megszervezik a belvárosi kézműves vásárt, amire már fogadják a jelentkezőket. Knopp Ildikó szerint közel 200 vásári árusnak biztosítanak helyet. Részleteket a www.szentgyorgynapok.ro oldalon találnak.

A városnapokat indító kulturális hét programjaira is várják a kulturális intézmények és civil szervezetek programjavaslatait, tette hozzá Varga Fruzsina. Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint azt kérik a művelődési intézményektől, ha esetleg olyan előadással készülnek, ami már repertoáron van, akkor azt próbálják ünnepibbé tenni, és egészítsék ki például gyermek és ifjúsági foglalkozásokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?