Ütős nyár! – Ritmuskavalkád Sepsiszentgyörgy főterén

Ütős nyár | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

A szó szoros értelmében első ütős koncertjéhez érkezik péntek este a sepsiszentgyörgyi „Ütős Nyár” című programsorozat. Az elmúlt hetekben az argentin José Almar tangóritmusai és a magyarországi SzájArt projekt szájdobolás (beatbox) előadása kápráztatták el a sepsiszentgyörgyieket, most pénteken 19 órától pedig a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó Artisjus-díjas Talamba Ütőegyüttes kalauzol át több kontinens ütős hagyományain.

A Tour de Drums című, saját szerzeményeiből összeállított produkció során a Talamba Ütőegyüttes interaktív megoldásokkal, humorral fűszerezett, ötletgazdag műsorelemekkel és fülbemászó, ritmusos dallamokkal gondoskodik az emlékezetes élményől. Az együttes tagjai - Grünvald László, Szitha Miklós, V. Nagy Tamás és Zombor Levente – által megszólaltatott tradicionális, ritka hangszerek révén élhetjük át az afrikai törzsi zene ritmusait, a spanyol dallamok szenvedélyességét, valamint a sokszínű Balkán népeinek zenéjét.

A Talamba Ütőegyüttes számos perkuciós hangszerrel érkezik Sepsiszentgyörgyre, így a névadó talamba mellett megszólaltatják a délszláv eredetű cserépdobot, a nyugat-afrikai agogôt, kenkenit, shekeret, djembet és kongát, az ugandai amadindát, a kubai bongót, a balkán térségben elterjedt tapant vagy az indián eredetű maracast is.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által július közepén elindított „Ütős Nyár” című programsorozat a Diákok éve tematikus év keretén belül valósul meg és heti rendszerességgel olyan zenekarok, együttesek lépnek fel a főtéren, amelyek zenéjét elsősorban a ritmusok határozzák meg. A következő hetekben a főtéri kőszínpadra állnak még a Sepsiszentgyörgyön működtetett learn2drum dobiskola növendékei, akik hangszereiket animációk zenei aláfestéseként szólaltatják meg. A nyár utolsó fellépői pedig nem csak a fül, hanem a szem örömére is játszanak nekünk: a csíkszeredai Ádám Julcsi kezei alatt hang drum ritmusok csendülnek majd fel, miközben Török Csongor tűzzsonglőr műsorán ámulhatnak a háromszékiek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?