Gondolatmagokat ültetnek: először lesz TEDx Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Turul Iroda önkénteseinek sikerült megszerezniük a rangos TEDx előadás szervezési jogát, így a háromszéki megyeszékhelyen, a színház nagytermében október 1-én első alkalommal szervezik a világszinten népszerű rendezvényt – jelentette be Furus Levente.

A szervező Turul Iroda elnöke szerint változatos az előadók és a témák palettája, így a 12 magyar és román előadó között van ökológus, drámaíró, üzletember, Guinness-világrekorder, zongoraművész, feltaláló, akik mondanivalójukkal, történeteikkel inspirálni tudják a résztvevőket, új perspektívából világítanak meg dolgokat.Fotó: a szerző felvétele

A TEDx Sepsiszentgyörgy mottója a Planting Seeds azaz magokat elültetni, tette hozzá Gheorghiță Raymond, a Turul Iroda önkéntes koordinátora, aki szerint a 12 beszélő előadásai által értelmes gondolatmagokat kívánnak elültetni a résztvevőkben és azokban, akik utólag megnézik az előadásokat a TEDx online csatornáján.

„A sepsiszentgyörgyi rendezvény célja, hogy hangot adjon a kreatív, jövőbe tekintő gondolatoknak, amelyek lendületet, inspirációt adnak egyaránt a szakmai és személyes életben, valamint, hogy a szemléletek révén felkeltsék a résztvevők érdeklődését, és kérdéseket fogalmazzanak meg a bennünket körülvevő történésekről, a világról, amelyben élünk. Hisszük, hogy az inspiráló történetek körülöttünk vannak, és rendezvényünkkel megteremthetjük a megfelelő felületet, mely ezek terjesztésére szükséges” – fogalmazta meg Gheorghiță Raymond.

A TEDx esemény megszervezéséhez szükséges licencet Amerikából kell megszerezni és nagyon szigorú szabályokhoz kötött, mutatott rá Vizi Attila. A TEDx Sepsiszentgyörgy szervezője szerint alapszabály, hogy az előadók nem lehetnek politikai vagy vallási vezetők, olyan személyek beszélhetnek, akik történeteikkel inspirálják a hallgatóságot és mindent tényekre tudnak alapozni. Az előadók beszédét előre be kell kérni és azt a TEDx központban ellenőrzik, hogy megfelelnek-e a feltételeknek. Vizi Attila szerint 12 előadó léphet fel a TEDx Sepsiszentgyörgyön és egyenként legtöbb 18 percet beszélhetnek.

A szervezők szerették volna, ha az esemény neve TEDx Sepsi lenne, de a licenc amerikai tulajdonosa kikötötte, hogy kizárólag a város nevét használhatják. Hasonló kikötése még a licenc tulajdonosnak, hogy csak 100 személy vásárolhat jegyet az eseményre, ezért bár várhatóan nagyobb lenne az érdeklődés, de ennél az engedélyezett keretnél nem adhatnak el több jegyet. 

A TEDx Sepsiszentgyörgy rendezvény előadói:

  • Gál László, ökológus, PhD-hallgató, aki 2004-től vadfotós és természetfilmes; 2007-től kutatja a medvéket.
  • Elise Wilk, akinek drámáit 2010 óta számos romániai és külföldi színházban bemutatták, és eddig 13 nyelvre fordították le.
  • Nagy Zsolt, üzletember, volt informatikai miniszter, akit börtönbe is zártak és előadásában arról beszél miként találta fel magát újra vállalkozóként.
  • Thurzó Zoltán, Guinness-világrekorder, zongoraművész, aki egyforma sikerrel mozog a zene és a management világban.
  • Ravasz András, egyetemi hallgató és feltaláló, aki az általa kifejlesztett Braille Comfort Pack-kel, 17 éves kovásznai gimnazistaként megnyerte a 30. Országos Ifjúsági Innovációs Verseny második díját.
  • Csákány László, erdőgazdálkodó, közbirtokossági elnök, aki a környezetünk megóvásához szükséges paradigmaváltás fontosságát hangsúlyozza.
  • Szakács-Paál István, közgazdász, TEDx Udvarhely kurátora, aki 12 éven keresztül, napi 8-10 órában kereskedett és skalpolta a világ börzéit, a kor egyik legaktívabb traderének számított.
  • Laura Popeea, fundraiser, ügyvezető igazgató, aki az adománygyűjtésről beszél, ami hidat teremt az egyes közösségek szükségletei és erőforrásai között.
  • Szabó Kristóf, vállalkozó, az OM platform alapítója, ahol a legelfoglaltabb emberek is könnyen és gyorsan tudnak, hasznos dolgokat tanulni.
  • Oana Drăgulinescu, az Elhagyott Múzeum alapítója, több kulturális és társadalmi projekt megalkotója és közvetítője.
  • Beke Zoltán, stratégiai és digitalizációs tanácsadó, aki munkatársaival azon dolgozik, hogy a termelőüzemeket adatközpontú, intelligens gyárakká alakítsák.
  • Gyöngyösi Csilla, iszlámkutató és egy kolozsvári nyelviskola alapítója, aki arról beszél miként lett hobbijából vállalkozás.

A TEDx az önálló, helyi szervezésben megvalósuló TED (Technology, Entertainment, Design – Technológia, Szórakoztatás, Formatervezés) szellemiségű eseményeket fogja össze világszerte. Erre utal az „x” a TED mellett. A TEDx-ek teljes mértékben függetlenül szervezett és koordinált események.

A TEDx Sepsiszentgyörgy eseményre online a www.tedxsepsiszentgyorgy.com weboldalon lehet jegyet vásárolni. Az értékesítés szeptember 23-án, pénteken 12 órától kezdődik, és a TEDx szabályzata szerint csak 100 darab jegy vásárolható meg. A sepsiszentgyörgyi rendezvény kizárólag helyi forrásokból valósul meg, így a költségvetés közel kétharmadát a helyi cégek és vállalkozások támogatásából fedezik a szervezők, a fennmaradó összeget a jegyeladások és az egyesület önrésze teszi ki. A szabályzat szerint se a szervezők se az előadók nem kaphatnak tiszteletdíjat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?