Három műszakban kínál programot a nyárzáró Tabakó fesztivál

Nyár végén, iskolakezdés előtt mutatkozik be Erdély legújabb városi fesztiválja, a sepsiszentgyörgyi Tabakó. Szeptember 1. és 3. között az egykori sepsiszentgyörgyi dohánygyár területén szervezik a legújabb fesztivált, amely a gyári környezethez igazodva három műszakban kínál programokat.

A délelőttönként zajló első műszak azokat a fesztiválozókat szólítja meg, akik szakmai előadásokon, workshopokon szeretnék tudásukat bővíteni. A délutántól estig tartó második műszak azoknak lesz a kedvence, akik külföldi és hazai zenekarok koncertjein buliznának, míg az éjszakai, harmadik műszakban DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot a hajnalig tartó bulizásnak.

Az országban kevés olyan rendezvényhelyszín van, ahol egy régi gyár és annak teljes területe használható kulturális célokra, éppen ezért rendkívüli, hogy az első sepsiszentgyörgyi Tabakó fesztivál, amelynek – az önkormányzat által tavaly megvásárolt és kulturális céloknak szánt – volt dohánygyár ad otthont. A szervezők a gyári légkörhöz igazodva nyolc óra tudásbővítést és nyolc óra szórakozást kínálnak.A Dohánygyár bejárata | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Önkormányzat

Vargha Fruzsina alpolgármester szerint „fiatalként egy fesztivál is remek tudásfórum lehet, a tantermek feszültsége helyett laza környezetben, a barátaik körében, hozzájuk hasonló fiataloktól, az ő nyelvüket értő és beszélő szakmai előadóktól tanulhatnak a fesztiválra érkezők”.

Az első, délelőtti műszak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által biztosított nemzetközi és hazai szpíkerek TEDx típusú előadásairól szól, és központi eleme egy sétány, ahonnan nyílnak majd az előadótermek kapui, illetve vásárok, művészeti workshopok, utcazene, kávézók, chill zone-ok, gyerekprogramok és egyéb érdekességek is helyet kapnak.

A délelőttönként zajló szakmai beszélgetések előadói között van: Bagoly Levente sepsiszentgyörgyi ultrakerékpáros, aki a kirgiz Selyemút Hegyi Versenyről mesél; de jelen lesz dr. Kádár Annamária pszichológus, dr. Rácz Béla Gergely a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója és dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora is. A fesztiválozók találkozhatnak dr. Calum T. M. Nicholson oktatóval a Cambridge-i Egyetemről vagy Boris Kálnoky magyar származású német külpolitikai újságíróval is. A Tabakó fesztivál előadói lesznek még az Instagramon irodalmat népszerűsítő Vates ötletgazdái, Csányi Péter és Bárány Bence. Szintén az elérhető irodalom szolgálatában áll a Poket zsebkönyvek, a projektet Horváth Panna képviseli, de a pszichológiai témákat a közösségi médiában érthetően bemutató Mélylevegő Projekt kivitelezői is Sepsiszentgyörgyre látogatnak.

A „második műszakban” olyan előadók lépnek fel a dohánygyári színpadon, mint a Punnany Massif, a Carson Coma, a Margaret Island, az Anna & The Barbies, a Follow the flow, az Irie Maffia, a sZempöl Brass edition, a Hősök, továbbá Saiid, Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Alee, BSW, Brains, Beton.Hofi, Konyha, Ricsárdgír és a 3AD lép színpadra. A „harmadik műszak” két éjszakai zenei helyszínt kínál, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot. Emellett a dohánygyár épületben egy reggelig tartó zenei helyszínt alakítanak ki.

A Sepsi Tabakó Fesztivált szeptember 1–3. között szervezik, a fesztivál programja, a jegyinformációk elérhetőek a www.tabako.ro oldalon vagy a fesztivál közösségi médiás felületein.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?