Tartalmas Múzeumok Éjszakájára készülhetnek a sepsiszentgyörgyiek

Idén a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (SZNM) és az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) bel- és kültéri rendezvényekkel csatlakozik a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozathoz, amikor országszerte számos múzeum kínál ingyenes eseményeket és foglalkozásokat.

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum a saját székházának korszerűsítési munkálatai miatt idén a Lábasházban és a városközponti Erzsébet Parkban tartja a hagyományos Múzeumok Éjszakája programot. Eszerint június 23-án, csütörtökön reggel 9 és este 7 óra között a sepsiszentgyörgyi múzeum minden időszakos kiállítása ingyenesen látogatható a Lábasházban, így megnézhetik Somogyi Győző festészeti és grafikai kiállítását, Éltes Barna képzőművészeti tárlatát, illetve a Szigetvári Ferenc fotóhagyatékából készült kamarakiállítást.

Csütörtökön 17 órától a Codex Régizene Együttes Mit bízik ez világ? 19. századi főúri muzsika című koncertjét hallhatják, láthatják az érdeklődők. Ugyancsak csütörtökön 18 órától Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató Maradok holtig hív testvéred... A Zathureczkyek családi levelezése című kötetét Boér Hunor könyvtáros, muzeológus mutatja be. 19 órától Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületei címmel pannókból kiállítás nyílik az Erzsébet park könyvtár előtti sétányán. A tárlatot Vargha Mihály igazgató és Kovács Kázmér építész nyitja meg. 19.30 órától tematikus kisvonatozás lesz a Vadon Egyesület jóvoltából, amelyen Kós Károly sepsiszentgyörgyi épületeiről Török Áron építész mesél. Indulás a könyvtár elől. A kisvonatjárat ingyenes, azonban a helyek száma korlátozott és előnyt élveznek azok a látogatók, akik a teljes rendezvényen részt vesznek.

Archív fotó: Klárik Lóránd/Székely Nemzeti Múzeum

Gyerekeket és felnőtteket is vár Erdélyi Művészeti Központ

Az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK) június 24-én, pénteken folytatja a Múzeumok Éjszakája programsorozatot és gyerekfoglalkozásokkal, élőzenével, interaktív műhelymunkával, művészeti előadásokkal várják a látogatókat.

Az EMÜK sepsiszentgyörgyi, Olt utcai székházának földszintjén pénteken 18 órától kezdődik az 5 és 9 éves gyerekeket célzó Varázsműhely lesz, ahol a kicsik mese és szénrajzolás foglalkozásokon vehetnek részt Jakab Zsuzsannával. Ugyancsak pénteken 18 órától a 7 és 15 éves korosztály agyagozásos foglalkozáson vehet részt Hosszú Zoltán irányításával. Az EMÜK földszintjén interaktív grafikai műhelyeket is működtetnek, így 18 órától lesz mininyomda Kusztos Attilával, sziluettfotózás Vörös T. Balázzsal. Este fél kilencről linómetszeteket lehet készíteni.

Eközben pénteken este 8 órától az EMÜK harmadik emeleti termében Miklóssy Mária és Bordás Beáta bemutatják Molnár Zoltán kiállításkatalógusát, majd este 9 órától Vetró András szobrászművész tárlatvezetést tart a Gergely István kiállításban. Az eseményt pénteken este fél tíztől a Jazzpar Trio koncertje zárja. A Múzeumok Éjszakája minden eseményére ingyenes a belépés.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?