Szombaton szervezik a Múzeumok Éjszakáját Sepsiszentgyörgyön

Ingyenes múzeumlátogatással, gyerek és kézműves-foglalkozásokkal, táncelőadással és éjszakai filmvetítéssel várja vendégeit a Múzeumok Éjszakáján a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum.

Bartha Zonga múzeumpedagógus szerint a Székely Nemzeti Múzeumban már évtizedes hagyománnyá vált, hogy a nyári napfordulót különleges programokkal és éjfélig tartó ingyenes nyitvatartással ünnepelnek. Szombaton 18 órától 24 óráig várják az érdeklődőket rendhagyó tárlatvezetésekre, zenés-mesés-bábos „kuruttyra”, táncelőadásra, kézműves foglalkozásokra és filmvetítésre. Bartha Zonga elmondta, hogy a hétvégi esemény témáját „A székelykaputól a törülközőig” című, Szinte Gábor rajztanár, gyűjtő, fényképész, rajzoló hagyatékát bemutató tárlat ihlette, így a programok a hagyomány, értékőrzés és továbbörökítés témaköreit járjuk körül.A Múzeumok Éjszakája első előadására a legfiatalabb korosztályt várják. Várkonyi Eszter este hat órakor kezdődő A legkisebb fiú című, Kántor Péter verseire összefűzött zenés-mesés-bábos interaktív gyerekelőadására. Kántor Péter az egyik legrangosabb kortárs magyar költő, Budapesten él. Verseit összefűzve Várkonyi Eszter mesél és énekel, hegedül és kalimbál. Ütőhangszereken közreműködnek: a gyerekek.

Este 7 órától kezdődnek a múzeumkerti kézműves foglalkozások. A tíz évnél idősebbek Szeles József restaurátorral székelykaput barkácsolhatnak, a fiatalabbak pedig népi motívumokkal díszített lámpást vagy homokrajzot készíthetnek. Ugyancsak 19 órától a múzeum főépületében Régi idők múzeuma címmel Sztáncsuj Sándor József régész tematikus tárlatvezetésére kerül sor.

Este 8 órától Jelek, fejfák, sírkövek Székelyföldön címmel Kinda István néprajzos muzeológus vetítéssel egybekötött előadása és tárlatvezetése kezdődik. Ezt követően 21 órától Sántha Imre Géza művészettörténész vezet tárlatot Képzőművészet az alapkiállításokon témában.

Éjszaka a táncos lábúakat várják a múzeumba a 22 órától kezdődő Életünk a tánc, avagy családi ki mit tud című előadásra, amelyet Dezső Tibor Attila református lelkész és családja, Mocsel Antal „Rémusz” őrkői hagyományőrző és családja, valamint Tőkés Zsolt néptáncoktató és családja tart. A három család teljesen más életutat járt be, de egyvalami mégis összeköti őket: a népzene és a néptánc. A szervezők szerint ahhoz, hogy egy gyermek egészségesen nőjön fel, szükség van arra is, hogy megismerje saját zenei és tánc anyanyelvét: meg kell éreznie, hogy ez nem csak színpadra való, hanem a hétköznapok és ünnepek velejárója is.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényt szombat este 11 órától filmvetítés zárja a MuKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?