Weekend Lake: vadonatúj nyárzáró fesztiválra várják Hargita megye fiatalságát

Elsősorban fiataloknak szóló nyárvégi kikapcsolódást kínál egy új fesztivál a felcsíki Csíkszenttamáson. A 2500 lelket számláló községbe akár mintegy 5000 embert is várnak augusztus utolsó hétvégéjén, négy napon át, 25-től 28-ig, a Szent Anna-feredőnél tartandó Weekend Lake fesztiválra, amelynek létrejöttét a helyi önkormányzat és a Hargita Megyei Kulturális Központ is támogatja – jelentették be a szervezők pénteki sajtótájékoztatójukon.

Teutsch Tamás főszervező elmondta, hogy a fesztivál ötletének megszületésekor az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy a falu szélén található Feneketlen-tó és Csonkatorony legendáját előtérbe helyezzék. Erre kisebb barangoló ismertető túrákat szerveznek. Ugyanakkor céljuk a vízügyi hatóságokkal együttműködve megtakarítani a tó környékét, hogy a fesztiválozók még többet láthassanak belőle. A turizmus mellett a helyi vállalkozók erősítése is a cél. Éppen ezért ők is kiveszik a részüket az esemény támogatásból. A fesztivál négy napjára 60 diáknak munkát biztosítanak.

A főszervező hozzátette, főként a 14–35 éves korosztálynak szánják az eseményt, de az idősebbeknek sem kell kívülállóknak érezniük magukat, hiszen a Zanzibárt minden korosztály szívesen hallgatja, de lesz retroparty is. Fellép továbbá Paulina, a 4S Street, Bye Alex és a Slepp, Manuel, The Biebers (Puskás Peti) és még sokan mások. Összesen több mint 40 koncerten szórakozhatnak a fiatalok. A fellépők többségének ez lesz az első Hargita megyei koncertje, illetve egy meglepetés vendéggel is készülnek – jelentették be.

Kedves Róbert polgármester és Teutsch Tamás főszervező | Fotó: Bíró István

Kedves Róbert polgármester elmondta, hogy amikor a kezdeményezők megkeresték a gondolattal, hogy ilyen nagyszabású rendezvényt tartanának, első hallásra nagyfalatnak tűnt. Majd amikor látták, hogy ebből lehet valami, az önkormányzat is igyekezett kivenni a részét a szervezésből.

„Az első felmerülő probléma a megfelelő infrastruktúra megteremtése volt. Akkor még villanyáram sem volt a környéken, most meg már aszfaltos út vezet a helyszínre. Igyekeztünk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy azok, akik augusztus utolsó hétvégéjén ideérkeznek, ne sáros úton közelítsék meg a helyszínt. Csíkszenttamás szempontjából ez a rendezvény azért fontos, mert végre összehozza, felrázza a helyi és a környékbeli fiatalokat az elmúlt nehéz periódus után. De Hargita megye minden szegletéből várjuk a fiatalokat” – mondta a településvezető.

A polgármester hozzátette, hogy reményeik szerint a település turizmusa is fellendül, hiszen egy ilyen négynapos rendezvény alatt szálláslehetőségre is szükség van. Mindezek mellett oda kell figyelniük arra, hogy mivel Csíkszenttamás lakossága mintegy 2500 személy, a fesztivál létszáma pedig várhatóan ennél jóval magasabb lesz, a rendezvénynek civilizált körülmények között és akadálymentesen kell lefolynia.

Mint megtudtuk, egy nagy- és egy kisszínpad is várja a fesztiválozókat, a Csonaktoronynál 1500 autónak alakítanak ki parkolót, illetve lesz biciklimegőrző is. A jegypénztár a fesztivál ideje alatt működik, de a bilete.ro oldalon már meg lehet vásárolni a most még 120 lejes fesztiválbérletet, amely augusztusban már 150 lej lesz. A napi jegy 50 lejbe kerül majd, kivéve a legforgalmasabb szombati napot, amikor 60 lej lesz a belépő, mert ekkor koncerteznek a legismertebb előadók. 12 év alattiak számára ingyenes a belépés, és 14 éves korig csak szülői felügyelettel engedélyezett.

Lesz egy chill zone is a fesztivál területén, egy talk show sátor, ahol közéletet érintő előadásokat hallhatnak az érdeklődők, illetve kiállításokat ismertető sátort is felállítanak, valamint kézműves vásárral is készülnek. Az Alfa elnevezésű sátorban afrikai hangulatot teremtenek, ahol az esti órákban mulathatnak a fiatalok. A kisszínpad multifunkcionális helyszín lesz, ahol politikusokkal, gazdasági szakemberekkel és közismert személyiségekkel találkozhatnak az érdeklődők. Street food sor is lesz a helyszínen, ahol helyi, hagyományos és nemzetközi ételeket is kóstolhatnak az érdeklődők.

A rendezvény karitatív célt is szolgál majd: a mobiltelefon-töltőállomásnál befizetendő összegből egy állatmenhelyet támogatnak majd a kezdeményezők. A bérletekből és jegyekből befolyt összeg két százalékából pedig felcsíki rászoruló családokat támogatnak.

A főszervező azt is elmondta, hogy ha minden jól sikerül, tudományos előadásokkal és sporttevékenységekkel bővítik a program felhozatalát, ahol sportban jártas szakemberekkel is találkozhatnak. Emellett 250 sátornak biztosítanak helyet okövécével és zuhanyzóval.        

„A fesztiválszervezők kiemelt célja, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy itthon is van élet, itt is lehet eseményeket szervezni, vállalkozásokat kiépíteni. Bármit meg lehet valósítani, ha van mögötte akarat. Megmutatjuk nekik, hogy mindig történik valami körülöttük” – zárta ismertetőjét Teutsch Tamás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?