Elkezdődött a 10. Szent László Napok - előadásokkal, koncertekkel készülnek két helyszínen

A nagyváradi színházban tartott ünnepélyes nyitógálával vette kezdetét hétfőn este a 10. Szent László Napok. Az ünnepségen a Debreceni Népi Együttes táncszínházi változatában láthatta a közönség Wass Albert A funtineli boszorkány című regényének adaptációját, a Tűzliliomot.

Az idei évben két helyszínen, a nagyváradi várban és a Szent László téren tartják meg a programokat. A közel egy hetes rendezvényen könyvbemutatók, előadások, a hétvégén pedig kézműves vásár és koncertek várják majd az érdeklődőket. Fellép Tóth Gabi, a Bagossy Brothers Company, Nagy Feró és a Beatrice, valamint Ákos. Idén a nagykoncertek helyszíne a Szent László tér lesz.

A szinházban tartott nyítógálán az ünnepi felszólalások sorát Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője nyitotta meg, aki az ünneplés fontosságát hangsúlyozta a jelenlegi nehéz időkben. Ugyanakkor Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, Szent László ma is példakép lehet számunkra. „A róla szóló legendák azt a harcost állítják elénk, aki megtestesíti a keresztény értékeket és védi országát, nemzetének érdekeit. A győzelemhez vezető sikereink részben ebből – az ország érdekeiért harcoló döntéseinkből és cselekedeteinkből – fakadnak ma” – hangsúlyozta.

Fotó forrása: Szent László Napok Facebook-oldal

A megnyitó eseményen felszólalt Puskás István, Debrecen alpolgármestere is. Emlékeztetett, a két megyeszékhely testvérvárosként számos közös projektben érdekelt, és nem lesz ez másként a jövőben sem. Azt kívánta ugyanakkor, hogy a rendezvénysorozat erősítse meg a közönséget nagyváradiságában, a városhoz tartozás élményében.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere abbéli örömének adott hangot, hogy a Körös-parti város önkormányzata is kiveheti a részét a Szent László Napok megszervezéséből. Mint mondta, Nagyvárad többnyelvű, multikulturális és multietnikus város, ahol olyan rendezvényeket kell szervezni, amelyek által otthon érzik magukat a város polgárai.

A Szent László Napok programjáról további részletek a fesztivál honapján, Facebook-oldalán, valamint a Festivize okostelefonos applikációban érhetők el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?