A szecesszió világnapját programsorozattal ünneplik Nagyváradon

A június 10-ére esedékes szecessziós világnap alkalmából négynapos ünnepségsorozatot szervez június 9–12. között a helyi önkormányzat. Az idei rendezvény alkalmával Nagyvárad  városközpontjában tizenöt reklámpannót helyeznek ki, amelyek a múlt századforduló hangulatát, a századelő reklámjait és magazinjait idézik meg, már csak azért is, mert az idei ünnepségsorozat fő témája a kor különféle nyomtatványainak bemutatása.

A tematikus reklámpannókat szombaton és vasárnap magyar és román nyelvű idegenvezető kíséretében is meglehet majd látogatni. Magyar nyelven mindkét nap 11.30 és 12.30-tól indul az idegenvezetés a Zöldfa (ma Vasile Alecsandri) utca 4. szám elől.

Az egyik korábbi szecessziós világnap alkalmából például a Fekete Sas-palotát fényfestéssel varázsolták át | Fotó: Visit Oradea

Az ünnepségsorozatot hivatalosan csütörtökön 18 órakor indítják el a Darvas–La Roche-házban működő szecessziós múzeum állandó kiállításának megnyítójával. Pénteken 10 órától a Nagyváradi Egyetem építész hallgatói mutatják be a felsőoktatási intézmény kampuszán a Vágó-testvérek kreatív és innovatív építőművészetét, 18 órától pedig a Darvas–La Roche-ház udvarán filmvetítésre kerül sor. Szombaton 21 órától a Szent László téren fellépnek a nagyváradi filharmonikusok, az est karmestere az ukrán Alekszej Mihajlenko lesz. A szombat esti eseményeket különleges látványelemekkel egészítik ki – ígérik a szervezők. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé a szombati fellépéseket, akkor azokat másnap, vasárnap tartják meg. Ugyancsak szombaton délelőtt és délután utcaszínházi performanszokra várják az érdeklődőket a Szent László és a Bémer (Ferdinand) téren.

A rendezvényekre a belépés ingyenes lesz. Az esemény teljes programja csak román nyelven érhető el, de ide kattintva böngészhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?