Újabb nagyváradi ikonikus épület újul meg: a Füchsl-palota

Nagyvárad egyik legszebb szecessziós palotáját a budapesti építészpáros, Bálint Zoltán és Jámbor Lajos tervei alapján 1902 őszén kezdték el építeni és 1903 tavaszára készült el. Mostanra megérett az alapos felújításra. 

A Kossuth (ma Independenței) utca 11–13. szám alatti palota felállványozását már elkezdték, a felújítására egy éve lesz a Drum Asfalt Kft. és Constructorul Sălard Kft. alkotta cégcsoportnak – közölte a nagyváradi önkormányzat sajtóosztálya.

Fotók: Nagyváradi polgármesteri hivatal sajtószolgálata 

Az épület alapos felújításra szorul, a munkálatok között homlokzatjavítás, az ereszek és ereszcsatornák javítása, újravakolás, a virágmotívumok helyreállítása, a külső asztalosmunkák kijavítása is szerepel, utóbbit a lakások ablakain és az üzlethelyiségek kirakatain is elvégzik. A felújítás áfa nélkül 3,4 millió lejbe kerül.

Mivel a falakat átjárta a nedvesség, ennek elvonására is szükség lesz, a külső vakolatot teljesen leverik, és újravakolják az épületet speciális vakolattal. A kapukat és az erkélyek kovácsoltvasból készült korlátait is kijavítják, a horganyzott fémlemez ablakpárkányokat cinklemezekre cserélik, szintén cinklemezekből készülnek majd az új ereszcsatornák is. A tetőzetre hófogókat is felszerelnek, és a három tetőablakot is helyreállítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?