banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

A magyar közösség kiállása révén újulhatott meg a nagyváradi Templom-tér

Ha lassan is, de látszanak az eredményei a nagyváradi részvételi költségvetésből támogatott projekteknek. Évekbe telik egyik-másiknak a megvalósítása, de kiderült, a bihari megyeszékhely magyarsága nem hiába fogott össze annak idején, amikor ki kellett állni a közösségi kezdeményezések mellett.

A nagyváradi magyar közösség által az online és offline szavazáson is támogatott projektek közül a váradvelencei Templom tér felújításával már elkészültek, ez még az első alkalommal meghirdetett részvételi költségvetési kiírás egyik nyertes pályázata volt.

Pető Dalma tanácstag a megújult Templom téren | Fotó: Biró Norbert

A projekt ötletgazdája Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő volt, aki felidézte, hogy az RMDSZ mellett a Nagyváradi Magyar Diákszövetség is támogatta, de ami a legfontosabb, a helybéliek is támogatták az ötletet. Az eredeti szabályok szerint a győztes pályázatok legtöbb 200 ezer eurós támogatásban részesültek, azonban mivel a teret évtizedek alatt elhanyagolták, a felújítás során a környék infrastruktúráját és közműrendszerét is rendbe tették. Így végül 700 ezer euróra nőtt a beruházás értéke, idézte fel Pető Dalma, aki szerint önkormányzati munkájának eddigi legnagyobb sikere lett ez a fejlesztés.

A másik jelentős beruházás, mely a participatív költségvetés 2019-es kiírásán kapta meg a támogatásához szükséges szavazatokat, egy sport- és szabadidőpark létrehozásáról szólt Biharpüspökiben. Ennek a tervnek a megvalósítását nemrég hagyta jóvá a polgármesteri hivatal szakbizottsága. Az önkormányzati képviselő szerint ez a terv is szükséges, és jó példa mindannyiunk számára, hogy együtt sok minden elérhető.

Látványterv az új parkról | Fotó: polgármesteri hivatal

A jövendő parkot a Püspöki (ma Matei Corvin) út és a Rectorului utca kereszteződésénél alakítják ki körülbelül 2500 négyzetméteren. A tervek szerint az ösvényeket úgy hozzák létre, hogy minél kevesebbet foglaljanak el a zöldövezetből, és a parkba többek között magnóliákat, tölgyfákat, hársfákat ültetnek majd. A tervek szerint a pihenőhelyek mintegy 1500 négyzetmétert tesznek ki, míg további 720 négyzetméter jut a játszótereknek és a multifunkcionális sportpályának.

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?