banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Megegyeztek: létrehozzák Nagyváradon az önkormányzati légitársaságot

Jóváhagyta hétfőn megtartott azonnali ülésén a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület nemzeti liberális párti (PNL) többsége azt a protokollumot, amelynek alapján a megyeszékhely vezetősége közös légitársaságot alapíthat a Bihar Megyei Tanáccsal.

Mint arról beszámoltunk, ambiciózus tervvel, egy közös légitársaság alapításának bejelentésével állt elő Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök és Florin Birta nagyváradi polgármester. A megyei önkormányzati képviselő-testület még aznap, múlt csütörtökön vita nélkül meg is szavazta a vonatkozó határozattervezetet és az együttműködési megállapodást.

A hétfői váradi önkormányzati ülésen már nem volt ekkora összhang, az RMDSZ-es és szociáldemokrata párti (PSD) tanácstagok tartózkodtak a szavazásnál, utóbbiak pedig vitába is szálltak a polgármesterrel.

Adrian Madar PSD-s tanácstag többek között azokat a kérdéseket ismételte meg plénum előtt, amelyeket az ülés előtti sajtótájékoztatóján is feltett, miszerint milyen üzleti tervre alapozták a döntést, ki készítette azt, honnan lesznek majd repülőgépek stb. Pártársa, Emilian Pavel szerint azért van szükség a légitársaságra, mert a Ryanair kivonulni készül Nagyváradról (erre már volt példa 2018-ban, s a légitársaság azután indította újra nemzetközi járatait, hogy 800 ezer eurós támogatást kapott a járványhelyzet miatti nehézségek leküzdésére). Ezt az állítást a polgármester hazugságnak nevezte, mondván, a tanácstagnak nincs honnan tudnia, mire készül a Ryanair.

A megállapodás szövege szerint idén szeptemberig létre kell hozni a légitársaságot, jövő márciusban munkanapokon legalább napi három, míg hétvégente legalább napi két járat repülne Bukarestbe és vissza, és legkésőbb 2022 októberére legalább napi egy járat indulna valamelyik nagy európai légi közlekedési csomópont felé. Két repülőgép bérlése, lízingelése vagy vásárlása is szerepel a tervek között.

A bejelentés meglehetősen nagy – pozitív és negatív – visszhangot váltott ki az elmúlt napokban. Közszereplői oldalán írt a témáról többek között Dacian Palladi volt városmenedzser, aki többek között  megjegyezte, hogy „a marketing egy bizonyos pontig tart, onnantól a matematika veszi át a szót”, s több költői kérdést is feltett arról, hogy miért érdemes valakinek Nagyváradon vagy Biharban befektetnie, például hogy van-e megfelelő számú képzett és képzetlen munkaerő, vannak-e olyan források, amelyek másutt nem találhatók meg, olcsóbb-e a mindennapi élet, mint másutt, stb.

(Nyitóképen a Ryanair egyik járata a nagyváradi repülőtéren | Fotó: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?