Az osztrák Strabag építheti az expressz utat Várad és az észak-erdélyi autópálya között

Az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNAIR) több mint félmilliárd lejből építteti meg a nagyváradi körgyűrűt, az észak-erdélyi autópályával összekötő 19 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi utat. A kivitelezési szerződést szerdán írták alá Bukarestben az ausztriai Strabag vállalattal.

A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye szerint a megépítendő gyorsforgalmi út hosszúsága összesen 19 kilométer, és a váradi körgyűrűnek a Szentandrási úti kereszteződésétől indul, majd nyugat felől kerül el a bihari megyeszékhelyet, elhalad Bors és Biharszentjános, illetve Kisszántó és Nagyszántó, valamint Bihar község között, és a román–magyar országhatár előtt csatlakozik az A3-as autópályához.

Fotók: Bihar megyei tanács

Az észak-erdélyi sztrádából Bihar megyében mindössze egy ötkilométeres szakasz készült el eddig az országhatár és Bihar település között, ennek a megépítése is azért vált sürgőssé, mert Magyarországon több tíz kilométernyi autópálya épült meg azidő alatt, amíg a román hatóságok tétlenkedtek, és félő volt, hogy a magyar autópálya a román határnál a szántóföldeken ér véget.

Az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság összesen 545 millió lejt biztosít a beruházásra, amelyből 13 kilométeren négysávos expressz besorolású út épül, további 6 kilométeren pedig szintén négysávos lesz, de csak országút minősítéssel. Az úton három közúti csomópontot alakítanak ki és szükséges összesen tizenkét híd és felüljáró építése. 

A kivitelező Strabag vállalatnak 6 hónap áll rendelkezésére a tervek elkészítésére és további 24 hónap az építkezésre. A nagyváradi polgármesteri hivatal közleménye szerint azonban az építő vállalta, hogy jóval a határidő előtt elkészül a beruházással, amelyet így már 2023-ban használatba adhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?