Közúti felüljárót építtet a nagyváradi önkormányzat a tömbházlakók orra alá

A környéken lakók megkérdezése nélkül döntött úgy a polgármesteri hivatal, hogy kezdeményezi a Nagyvárad-Őssi negyedben lévő Mester (Meșteșugarilor) utcán egy közúti felüljáró építését, amely 900 méter hosszan húzódik majd a lakóingatlanok között, több száz méteren pedig szinte karnyújtásnyira a tömbházaktól és így a lakások ablakaitól.

Az újabb grandiózus tervet Florin Birta, Nagyvárad polgármestere ismertette szerdán megtartott sajtótájékoztatóján. A felüljáró megépítésének szükségességét azzal indokolta, hogy a Mester utcai komplex közúti csomópont révén egy újabb közvetlen közúti kapcsolódási pont jön létre a város és a leendő Nagyvárad–Arad expressz úttal és az észak-erdélyi autópályával. A beruházás becsült értéke hétmillió euró, a projekt műszaki adatait tartalmazó határozattervezetet már ma a tanács elé terjesztik, de kétség sem férhet ahhoz, hogy amit a liberális városvezetőség előterjeszt, azt a húszfős liberális többség (a 27-ből) ne szavazná meg.

A szerdán ismertetett terv szerint a megépítendő felüljáró az Őssi negyedbeli Mester utcán húzódik majd, a Lăpușului utcánál kezdődik és áthalad majd a már létező körgyűrű és a Nagyvárad–Arad vasúti pályák fölött és a Biharszentandrás felé vezető terelőútnál ér majd véget, azon a részen, ahol elhalad majd a bihari és aradi megyeszékhelyet összekötő gyorsforgalmi út, amely ide csatornázza majd az észak-erdélyi autópályáról letérő és délnek haladó forgalmat is.

A váradőssi Mester utcának azon a szakaszán, ahová a felüljárót tervezik megépíteni, lakóházak, üzletek, raktárak, szállodák és panellakások állnak. Az utca nem túl széles, az úttest jelenleg is kétsávos, és egy-egy keskeny parkoló húzódik hosszában. Amennyiben megépítik az „emeletes utcát”, a felüljáró mindössze néhány méternyi távolságra húzódik majd például a tömbházaktól vagy a magasabb, emeletes házak ablakaitól.

Arról egyetlen szót sem szólt a nagyváradi polgármester, hogy bármiféle egyeztetés lezajlott volna az érintett utcában élőkkel, vagy végeztek volna zaj- és környezetszennyezés-felmérést. A felüljáró megépítésével ugyanis biztosra vehető a városrészen áthaladó forgalom növekedése és az ezzel járó, a lakóközösség életét megnehezítő és egészségét károsító hatások megjelenése.

Kapcsolódók

Kimaradt?