Gyorsforgalmi út, gázbevezetés, a megyei tanács átszervezése – prioritásait ismertette Ilie Bolojan

Bihar Megye Tanácsának csütörtöki ülésén napirendre kerülő tervekről, illetve a következő időszak prioritásairól beszélt Ilie Bolojan tanácselnök.

A megyei önkormányzat átszervezése, hatékonyabbá tétele mellett a megye gazdasági növekedése a legfontosabb, mondta Ilie Bolojan, aki elsőként a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi útról beszélt. A csütörtöki önkormányzati ülésen napirendre került a nagyváradi és aradi polgármesteri hivatalok, illetve a Bihar és Arad megyei tanácsok közötti partnerség megkötése az út megépítéséért, illetve a közúti infrastruktúrát kezelő országos társasággal (CNAIR) való partnerség. 

A 2007-ben készült megvalósíthatósági tanulmányt időszerűsítik, így megtörténhet, hogy változik a most ismert nyomvonal, mondta Ilie Bolojan, aki azt is hozzátette, uniós forrásokból tervezik megvalósítani a beruházást. A szerződő partner Bihar Megye Tanácsa lesz, a megvalósíthatósági tanulmány aktualizálásának, a szükséges engedélyek beszerzésének négymillió euróra becsült költségei pedig egyenlő arányban oszlanak meg a négy partner között, hangzott el. 

A megyei önkormányzat nem pályázhat, de támogatja a helyi önkormányzatokat a gázhálózatok bővítéséhez szükséges projektek benyújtásában, erre országos szinten 236 millió euró jut. Mivel a pályázatok elbírálásban szerepet játszik például az, hogy hány háztartás csatlakozna a majdani hálózathoz, Bihar megyében négy olyan zónát azonosítottak, ahol adottak a megfelelő feltételek, ismertette Bolojan. 

Az első a váradi metropolisz övezet, itt Váradszentmárton, Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi önkormányzati dolgoznak a terveken, Élesd környékén Mezőtelegd, Cécke és Esküllő jöhet szóba, a megye északi részén a Székelyhíd és a Bihardiószeg közötti települések, illetve Vaskohsziklás és Belényes közötti falvak pályázhatnak. A gázhálózat bővítésére 2020. december 17-éig lehet pályázni.

A megyei tanács átszervezése is napirendre kerül, az elöljáró szerint a megyei önkormányzat működését hatékonyabbá teszik az intézkedések, emellett a személyi költségek is csökkenek majd. A megyei önkormányzatnál 174 állás volt betöltve, az új szerkezeti felépítés szerint 88 alkalmazott marad. Ilie Bolojan szerint elemzéseik nyomán több párhuzamosan működő struktúra is volt, illetve az egyes részlegek nem működtek kellő hatékonysággal. 

A megyei tanácselnök azt is elmondta: következik majd az alárendelt intézmények elemzése is. Többek között az európai uniós projektekkel foglalkozó részleg működik majd hatékonyan, mondta a tanácselnök, aki többek között azt nehezményezte, hogy ezeket a projekteket eddig nem kezelték egységesen, s azt is elmondta: volt egy védett területekkel foglalkozó részleg, aminek az alkalmazottai más feladatokat kaptak, mivel természetvédelmi területekért jó ideje egy állami ügynökség felelős. 

Kapcsolódók

Kimaradt?