Több mint száz visszaszolgáltatási perben marasztalta el Romániát az emberi jogi bíróság

Mintegy 15,5 millió euró kártérítés kifizetésére ítélte Romániát az Európai Emberi Jogi Bíróság összesen 103 ingatlan-visszaszolgáltatási perben a tulajdonhoz való jog megsértése miatt, és mindössze három hónap haladékot adott a megkárosítottak kárpótlására. A szeptember végén hozott ítéletek abból a szempontból is precedensértékűek, hogy nem bízták az államra az ingatlanok értékbecslését, hanem az aktuális piaci áron kell kifizetni a kárvallottakat.

A megítélt hatalmas összegű kártérítésből több mint félmillió euró Bihar megyei, illetve nagyváradi kötődésű tulajdonosoknak jár, nyomozta ki a Bihoreanul hetilap, amely online kiadásában számolt be az esetről.

Egy Amerikában letelepedett asszony a nagyváradi Fő (Republicii) utcai Rimanóczy-palotában tulajdonolt egy lakást, amit az államosítás során vettek el tőle. A visszaszolgáltatási per mostani eredményeképpen a román államnak 38 ezer eurót kell kifizetnie neki.

Egy másik család leszármazottjainak, akik az egykori Rulikowski (ma Armatei Române) úton, a városközpontból az állami egyetem és a köztemető felé tartó utca egyik villájában rendelkeztek négy lakással, de hiába kérelmezték a visszaszolgáltatást, ezért egészen Strasbourgig kellett elmenniük, ahol 200 ezer eurónyi kártérítést ítélt meg javukra az emberi jogi bíróság.

A nagyváradi érdekeltségű kárpótoltak közül a legnagyobb összeget egy olyan idős nő kapta, aki négy egykori lakásának visszaszolgáltatása miatt fordult a strasbourgi székhelyű emberi jogi bírósághoz. Összesen 275 ezer euró kártérítést ítéltek meg az Úri (Roman Ciorogariu) utcában és a Szaniszló (Mihai Eminescu) utcában lévő egykori két-két lakása miatt.

Ez az asszony tartja egyébként az egyik negatív rekordot is elbírálások történetében: 1996 óta harcol azért, hogy visszakapja jogos tulajdonát. Amikor elkezdte a pereskedést a román állammal, 51 esztendős volt, ma pedig már 75 éves, mondta a Bihoreanul lapnak a nő ügyvédje, Vlad Cigan. A jogász ugyanakkor tudatta, ügyfele az igazságszolgáltatás valamennyi lépcsőfokát végigjárta Romániában és megtapasztalta a bürokrácia minden velejáróját, de mégsem járt sikerrel. 2004-ben fordultak az Európai Emberi Jogi Bírósághoz az ügy kedvező rendezése érdekében, amire mostanáig további 16 évet kellett várniuk.

(Címlapképen a nagyváradi Rimanóczy-palota, forrása: Oradea Heritage)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?