Aszfaltozzák a Bors–Bihar autópálya-szakaszt

Nagyváradon bővítik a megyei kórház sürgősségi osztályát, épül az új Sportcsarnok, emellett aszfaltozzák a Bors–Bihar autópálya-szakaszt.

A járványhelyzet ellenére több, különféle forrásból finanszírozott beruházásról is beszámolt az elmúlt napokban a Bihar megyei prefektúra kancelláriahivatala és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

Aszfaltozzák a határig tartó autópálya-szakaszt

Aszfaltozzák az észak-erdélyi autópálya harmadik Bihar megyei, Bihar–Bors közötti, 5,35 kilométeres szakaszát – számolt be a Kolozsvári Regionális Út- és Hídkezelő Társaság Dumitru Țiplea prefektusnak eljuttatott jelentése alapján a Bihar megyei prefektúra kancelláriahivatala. Az említett szakasz a magyarországi M4-es autópályához csatlakozik majd.

A kivitelezési szerződés értéke áfa nélkül 134,22 millió lej, a Trameco Rt., a Vahostav SK, a Drumuri Bihor Rt., a Drum Asfalt Kft. és az East Water Drillings Kft., alkotta cégcsoport a munkálatok 84 százalékával elkészült. A Brassó–Bors autópálya építését egyébként még 2003-ban kezdeményezték.

Épül a sportcsarnok

Az új, 5000 férőhelyes nagyváradi sportcsarnok 40 százaléka készült el – tájékoztatott a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtószolgálata. A sportcsarnokot az egykori ócskapiac helyén építik, ez az országos versenyek megtartása mellett nemzetközi kiállítások, kongresszusok, vásárok stb. megtartásának is helyet biztosít majd. A sportcsarnokot a váradi önkormányzat és az Országos Befektetési Társaság (CNI) együttműködésével építik.

A 27,6 millió eurós költségek 19 százalékát, 5,2 millió eurót az önkormányzat biztosítja. A kivitelezési szerződést 2018 februárjában írta alá a CNI a Construcții Erbașu Rt., az Intergroup Engineering Kft, a Delta ACM 93 Kft.& Trameco Rt. alkotta cégcsoporttal.

Bővítik a megyei kórház sürgősségijét

A Bihar megyei Klinikai Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályának bővítését a Világbank menedzsmentegységén keresztül az egészségügyi minisztérium és a váradi önkormányzat fedezi. Az áfa nélkül 21,2 millió lej értékű, 24 hónapos időtartamú munkálatra 2018 decemberében szerződtek azzal a cégcsoporttal, melynek vezető partnere a Drumuri Bihor Rt., társa a Construcții Erbașu Rt., alvállalkozók: Hospital Tehnical Solution Kft. (egészségügyi berendezések), a Termoline Kft. (fűtés és klimatizáció) és a Zublin România Kft. (alapozás). A tervező a nagyváradi Poliart Kft.

A munkát tavaly januárban kezdték el, jelenleg 65 százalékban készült el az új szárny – tájékoztatott a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtószolgálata. A most 985,3 négyzetméteres sürgősségi osztály alagsorát, földszintjét és emeletét 4899,8 nm-re bővítik. Az alagsorban többek között új mentőbejáratot alakítanak ki, itt a nyilvántartó, ügyeleti szobák, öltözők valamint a röntgenosztály kap helyet. A földszintet a megyei kórház egy másik projektjével orvosi berendezésekkel szerelik fel, a későbbiekben itt lesz a laboratórium és a kórház gyógyszertára is.

Az emeleten egy 175 személy befogadására alkalma amfiteátrumot alakítanak ki, kétszáz embernek biztosítanak öltözőt és lesz egy harminc személyes előadóterem is.

Kapcsolódók

Kimaradt?