Négy határ menti megye 140 millió eurót költhet el a szomszédos magyarországi megyékkel

Mintegy 140 millió euró juthat a Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében a négy határ menti romániai és magyarországi megyének. A hazai érintettek munkaülést tartottak Nagyváradon és már a pénz elosztását tervezgetik.

A munkaülésen, melynek a következő pénzügyi időszakra vonatkozó fő irányok meghatározása volt a célja, három megyei tanácselnök, Ilie Bolojan (Bihar), Iustin Cionca (Arad), Pataki Csaba (Szatmár) és Marian Vasile, Temes megyemenedzsere, illetve Sorin Maxim, a Nyugati és Marcel Boloș, az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió igazgatója, valamint a határ menti együttműködést koordináló nagyvárai iroda (BRECO) képviselői vettek részt, tájékoztatott a Bihar megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Fotók: Bihar megyei tanács sajtóirodája

Jelenleg egyébként azon a stratégián dolgoznak, amely a támogatási útmutató alapjául szolgál majd. A munkaülésen beszéltek azokról a prioritási tengelyekről, amelyeket a menedzsmenthatóság javasolt, ezek a zöld és a szociális Európa, illetve a közigazgatási adminisztratív kapacitás növelése. Ezek jegyében egyebek mellett katasztrófavédelmi, környezetvédelmi, a megújuló energiaforrásokat népszerűsítő, orvosi szolgáltatásokat javító, a kultúra és a fenntartható turizmus szerepét megerősítő pályázatokat nyújthatnak majd be, illetve a közintézmények, egyetemek és civil szervezetek is az adminisztratív kapacitásuk bővítésére is kérhetnek majd támogatást az új uniós költségvetési ciklusban.

A nyolc határ menti megye (Romániából: Arad, Bihar, Szatmár és Temes; Magyarországról: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) összesen 140 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatásra pályázhat majd.

A romániai megyék tanácselnökei egy javaslatcsomagot juttatnak majd el a Fejlesztési Minisztériumnak, hogy elkerüljék például a pályázatok gyakorlatba ültetésének késését, melyet több alkalommal bürokratikus akadályok okoztak, és sok olyan pályázat fut jelenleg is, amelyeket korábban már le kellett volna zárni, de kénytelenek voltak a megvalósítási időszakot meghosszabbítani az összes adminisztratív akadály leküzdése érdekében, közölte a megyei önkormányzat sajtóosztálya.

Kapcsolódók

Kimaradt?