Debrecen is részt vesz a 30 éves Festum Varadinum rendezvénysorozatán

Debrecen is részt vesz Nagyvárad idén 30 éves kulturális fesztiválján, a Festum Varadinumon, amelyet május 15. és 29. között rendeznek meg – jelentették be hétfőn Debrecenben.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy évszázados múltra tekint vissza a két város közötti kulturális kapcsolat, és Debrecen az utóbbi évtizedben rendszeresen részt vesz a nagyváradi magyar kulturális és szellemi értékek megtartását, védelmét és fejlesztését célul tűző rendezvényeken. A Festum Varadinum pedig a magyar közösség legrégebbi és legnagyobb rendezvénysorozata Nagyváradon – tette hozzá.Varadinum Díjkiosztó Ünnepség a nagyváradi Szigligeti színházban 2019-ben | fotó: a Festum Varadinum Facebook-oldala

Szabó Ödön, a Festum Varadinum főszervezője elmondta, hogy az idei fesztiválra több mint 200 programmal készülnek, és új helyszíneket is bevonnak, például a Léda-házat, ahol szinte minden nap lesz könyvbemutató és koncert. A katolikus püspöki palota terei pedig előadásoknak, kiállításoknak és konferenciának adnak otthont.

Bódor Edit, Debrecen egyházügyi referense a programok közül kiemelte a  Műterem a szabadban elnevezésű eseményt, amelyen Szent László szellemében 20 debreceni képzőművész fog együtt alkotni nagyváradi művészekkel.

A Kodály Filharmónia Debrecen a Nagyváradi Állami Filharmónia színpadán Dvořák- és Mozart-művekkel lép fel. Nagyvárad főterén Debreceni cívis házak egykor és most címmel rendeznek kiállítást, és a fesztiválon mutatják be a debreceni Alföld folyóirat májusi számát.

Bemutatják Nagyváradon Herczeg Ákos Visszatérés a nyelvbe című Ady-monográfiáját is. A 250 éves Ady Endre Elméleti Líceum pedig a debreceni Ady Gimnázium diákjait, tanárait látja vendégül beszélgetésre és előadásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?