banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Vasút-villamos közlekedhet majd Nagyvárad és Debrecen között

Debrecenben már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, a nagyváradi városházán nem is hallottak róla.

Nagyvárad és Debrecen között jelenleg nincs közvetlen vasúti összeköttetés, vonattal nagy kerülővel, Berettyóújfalun vagy Érmihályfalván keresztül lehet utazni a két szomszédos város között. Nem volt ez mindig így, 1911 január 28-án, a Derecske és Biharpüspöki közti pályaszakasz átadásával létrejött a közvetlen kapcsolat. A Trianoni-diktátumot követően megszűnt a forgalom a két város között, a második bécsi döntést követően ideiglenesen helyreállt, majd a világháború végeztével először a román, később pedig magyar oldalon is felszedték a vasúti pálya határmenti szakaszát.Inkább villamosra hasonlít, mint vonatra / Fotó: clubferoviar.ro

A két város újbóli vasúti összekapcsolása Magyarországon merült fel, a kormány elképzelései szerint ez az úgynevezett déli vasútvonal keretében valósulna meg. Szijjártó Péter külügyminiszter tavalyi, nagyváradi látogatásán beszélt arról, hogy a magyar kormány fontosnak tartja a villamos vasúti összeköttetés megteremtését a két város között. „Készek vagyunk arra, hogy ehhez vasúti kormányzati forrásokat biztosítsunk” – nyilatkozta akkor Szíjjártó.

Debrecen önkormányzata el is kezdett dolgozni a projekten, elkészíttette a megvalósíthatósági tanulmányt. Ennek értelmében a két város között nem hagyományos vasúti szerelvények, hanem úgynevezett vasút-villamosok (tram-train) járnának.

A vasút-villamosnak több előnye is van a klasszikus vonattal szemben, mondja dr. Köllő Gábor, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnöke, a kolozsvári Műszaki Egyetem oktatója. A szerelvények olcsóbbak, s amennyiben a vasúti pályát összekötik a villamoshálózattal, városon belül is tud közlekedni. Elmondása szerint a Nagyvárad és Debrecen közti közvetlen összeköttetés helyreállítása viszonylag olcsó volna, mivel Biharpüspöki és Nagykereki között még megvan a vasúti töltés, azt csak meg kellene erősíteni, s elkészíteni a felépítményt, vagyis lefektetni a sínpárat.

A váradi polgármester semmit sem tud

Az, hogy a magyar fél komolyan gondolja a tervet onnan látszik, a debreceni önkormányzat a jelenlegi nyomvonal megváltoztatására készül a város külterületén, hogy az ne akadályozza annak gazdasági fejlődését. A határ román oldalán ezidáig semmi sem történt, hovatovább az illetékes nem is tud a dologról. „Semmit nem tudok, engem senki sem keresett meg ebben a témában. Pásztor Sándor úr korábban szóba hozta, de ennyi” – nyilatkozta a Bihoreanul hetilapnak Florin Birta nagyváradi polgármester.

Pásztor Sándor, aki 2016 és 2020 között a megyei önkormányzat elnöke volt megerősítette, hogy 2018-ban szóba került a terv, érdemi intézkedés azonban nem történt. Ennek az volt az oka, hogy a beruházáshoz a megye, illetve a megyeszékhely pénzügyi erőforrásai nem elegendőek, lehívható uniós forrásokat pedig nem találtak.

A vasút-villamos német találmány, Nyugat-Európában sokfelé lehet találkozni vele. Magyarországon a közeljövőben Szeged és Hódmezővásárhely között fognak ilyen járművek közlekedni.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?