A magyar kultúra napja: ismét együtt ünnepel Nagyvárad, Margitta, Debrecen és Berettyóújfalu

Már hétfőn elkezdődik a magyar kultúra napjához kapcsolódó ünnepi hét, amelyet Nagyvárad, Margitta, Debrecen és Berettyóújfalu hatodik éve közösen szervez. A programot hétfőn délelőtt ismertették a kezdeményezők.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünneplik, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon letisztázta a Himnusz kéziratát. Nagyváradon, Margittán, Debrecenben és Berettyóújfaluban hatodik éve ünnepelnek közösen.

A hétfőn elkezdődött ünnepi hét programjairól délelőtt Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Demián Zsolt, Margitta alpolgármestere, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Kecse Gabriella ügyvezető alelnök tájékoztatott.

Az ünnepi programok legtöbbjét a járványhelyzet miatt a kiállítások adják, kevesebb a személyes találkozás idén Debrecenben, mondta a sajtótájékoztatóba online bekapcsolódó Puskás István, aki a tárlatok közül például Grela Alexandra nemrég megnyílt kiállításához (ezen az alkotó 55 Ady-vershez készített illusztrációi láthatók) kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és Tóth István nagyváradi fotóművész január 21-i tárlatnyitóját is megemlítette, akárcsak a Vojtina Bábszínház online bejelentkezését és a HATÁr-sorSOK című időszaki Trianon-kiállítást lezáró január 23-i programot.

Berettyóújfaluban ez évben a zene foglalja keretbe az ünnepi programokat, mondta Muraközi István. Örül annak, hogy a pandémia árnyékában ugyan, de ez évben nézők előtt is tartanak eseményeket, ma délután például újévi operettgálával ünnepelnek, az ünnepi gálaestet január 21-én tartják, 24-én pedig a zeneiskolások hangversenyét – ajánlott néhány rendezvényt az érdeklődők figyelmébe az elöljáró.

Margittán a Horváth János Elméleti Líceum diákjai és pedagógusai is alaposan kivették a részüket az ünnepi hét megszervezéséből, mondta Demián Zsolt. A Berettyó-parti városban is ma kezdődnek a programok, az elöljáró között a margittai fazekasságról szóló, a Partiumi Keresztény Egyetemmel közösen megtartott, ma 17 órakor kezdődő minikonferenciát és megnyitót, valamint a január 20-i, helyi festők kiállításának 18 órakor kezdődő megnyitóját is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta. Az iskolai programok főként a diákoknak szólnak, tette hozzá az alpolgármester, a városi rendezvényekre azonban a járványügyi szabályok betartása mellett várják az érdeklődőket is.

Az iskolai programokra való belépésre sajátos szabályok vonatkoznak Nagyváradon is. A város mind a 15, magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal is rendelkező iskolája bekapcsolódott az ünnepi hétbe, mondta Kecse Gabriella. Több mint 63 iskolai rendezvény lesz, köztük például a Himnuszhoz és a Váradi Bibliához kapcsolódó, lesz szavalóverseny, szó esik Szent Lászlóról és hungarikumokról, és Varga Csaba hegymászót is hallhatják majd január 18-án délben a Nagyvárad-Olaszi református templomban.Csongor és Tünde a Szigligeti Színházban

Hétfőn délután 18 órától Ozsváth Zsuzsával és Mărcuțiu-Rácz Dórával versesköteteikről beszélget Bozsódi-Nagy Orsolya a Lórántffy-központ múzeumterémben, mondta Szabó Ödön, aki a váradi rendezvényekről beszélt. Kedden 17-től a Tibor Ernő Galéria tavaszváró tárlatát nyitják meg, csütörtökön 11 órakor pedig a Moszkva Kávézóban mutatják be a felújítás előtt álló Sonnenfeld-palota, azaz a jövendőbeli Magyar Ház terveit. Ugyanaznap 18 órától Bunyitay könyvtárban Implon Irén és Sólyom Lajos Váradi tollrajzok, illetve Nagy Béla Az én kezemre bilincset tettek – Dr. Darvas Dezső börtönmonológja 1986-87 című könyveit mutatják be, pénteken 18-tól pedig Markó Bélával A haza milyen? című verseskötetéről beszélget Szűcs László. Szombaton 19 órától a Szigligeti Színházban a Magyar Kultúráért-díjak átadásával, majd a Csongor és Tünde című előadással zárul az ünnepi hét Nagyváradon. A teljes program itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?