Ötven éve készülnek Debrecenben virágkocsik, belestünk a kulisszák mögé

1600 kilométerről rendelnek virágot Debrecenbe, hogy a korlátozott helyi kínálatot kiegészítsék az augusztus végi virágkarneválra. A fő attrakciót jelentő színpompás virágkocsik néhány napig bírják, de összeállításukat hosszas előkészületek előzik meg, tudtuk meg az 50 éves rendezvény szervezőitől.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén Debrecen utcáin18 virágokkal díszített kocsi vonul, ezek közül a Ferenc pápa csíksomlyói látogatására készített, illetve a Szent László-legendát ábrázoló kocsi Erdélyben is járt már zarándokúton. Nagyváradon tizennegyedik, Bihar megye más településein – idén Biharon, Paptamásiban, Biharfélegyházán, Bihardiószegen és Székelyhídon – pedig második alkalommal láthatják a kompozíciókat. A szervezők hétfői debreceni sajtótájékoztatóján megnézhettük azt is, hogyan készülnek el a látványos virágkocsik. Ezek készítéséről Pikó Sándor képzőművészt (idén ő készíti például Bihar és Hajdú-Bihar megye közös kocsiját) és Bódor Editet, a rendezvényeket lebonyolító Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Az ötlettől a hungarocell-szobrokig

Fáradtságos munkával készülnek a kocsik, mondta Pikó Sándor, aki 33 éve vesz részt a munkában. A tervezés már a második lépcső, az első a téma megtalálása. „Mit akarok megjeleníteni? Mit akarok mondani, milyen közegnek, kinek? Ilyenkor én mindig azt mondom, hogy üljünk össze azokkal, akik döntenek. Műkedvelők nem kellenek, csak aki dönt. Mondjunk ki mindent, ami bennünk van. Minden szót. Mert sokszor egy szó indít el egy mondatot, egy gondolatsort…” – fogalmazott. Ezeken a megbeszéléseken több témát is meghatároznak közösen, majd az alkotó elkezd rajzolni, és kialakul, melyik témát lehet leginkább kifejteni. „Akkor megint összegyűlünk, és akkor jön a kötekedés. Kötekedjünk. Mert csak így tudunk együtt jót csinálni. Mindenbe kössünk bele, és nekem mindent meg kell tudni védeni” – részletezte Pikó Sándor.Miután eldőlt, hogyan néz majd ki a virágkocsi, eltervezik, milyen virágokkal tudnák díszíteni. Ez mindig képlékeny, a képzőművész a színekkel nem is számol, hiszen akár az időjárás alakulása is beleszólhat abba, hogy milyen virágokat tudnak beszerezni. Nagyon sokan dolgoznak az anyag előkészítésén, majd hozzá kerül az a darab, amiből szobrot kell készíteni. „Ez egy nagyon szép folyamat, nagyon fáradságos, követ szívesebben faragok, mint hungarocellt, mert a hungarocell testi erő kérdése, míg a kő éles szerszám kérdése.Amikor kész vannak, akkor ezeket a szobrokat teljesen szétvágjuk, és beleteszünk egy vasvázat, mintha egy csontváz lenne.” A statikai kérdésekről szakemberek döntenek, hiszen az alkotásoknak ki kell bírniuk a menetet is. Ezt követően „fehérben” összerakják a szobrokat, majd előbb száraz virágokkal és – mint Bódor Edittől megtudtuk, nemcsak virágokkal – díszítik, utolsó lépésként pedig a vágott, friss virágok kerülnek a helyükre.

Dáliák Hollandiából

Nemcsak élő, hanem száraz virágokat, árvalányhajat, egyéb növényeket is felhasználnak a kompozíciókhoz, van például palást, amelyet orsóval raknak ki. Ezeket készen is meg lehet vásárolni, de van, hogy maguk készítik, magyarázta Bódor Edit.

A vágott, friss, különböző színekben pompázó dáliákat Hollandiából szerzik be. Az első virágkarnevált 1966-ban tartották, akkor még nagyon sok virágkertészet működött, nem jelentett gondot a virág beszerzése, ezek azonban azóta megszűntek, így nehézkesebbé vált az a művelet. Vásároltak magánemberektől is, de az is nehéz volt, hiszen például az időjárás nagyban befolyásolta, lesz-e elegendő virág, így döntöttek Hollandia mellett, ahol sok a virágkertészet, de onnan csak a dáliákat vásárolják meg, idén körülbelül egymillió szálat.Mint megtudtuk, van okuk remélni, hogy ez elegendő lesz, mert Hollandiában két hete esik. Ez azért jó hír, mert tavaly azzal szembesültek, hogy ki kellett egészíteni a rendelést, ugyanis a felmelegedés, a szárazság miatt a virágfejek kisebbre nőttek a vártnál, többre volt szükség a kocsi beborításához. A rózsát, kardvirágot megtalálják otthon is. Bódor Edittől azt is megtudtuk, a zarándokutat járó Szent László-kocsi aljára például Csíksomlyón a helybeliek vittek frissen szedett virágokat.Tartósításra nem nagyon van lehetőségük, de a száraz növények esetében ez nem is szükséges, a vágott dáliák pedig rendszerint két napig, a kocsi alját díszítő, öntözhető földalapba kerülő virágok általában 4-5 napig frissek maradnak.

Bódor Edit hozzátette: az 50. alkalomra készülve összegezték az elmúlt évtizedek munkáját, tapasztalatait, amelyekhez jelentősen hozzájárult az a kihívás is, hogy a virágkocsik tíz éve a határt átlépve más városokba is eljutnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?