Díjakat adtak át a magyar kultúra napján Nagyváradon

A már hagyományos Magyar Kultúráért-díjak, -életműdíj és -emlékplakettek mellett idén a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) elismeréseit is a nagyváradi Szigligeti Színházban megtartott gálaesten adták át Nagyváradon.

Az első díjátadásra szűkebb körben került sor a Bihar megyei RMDSZ székházában, ahol Burus-Siklódi Botond, a pedagógusszövetség elnöke és a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője adta át Kormányos László történelemtanárnak, a Nagyvárad krónikája szerzőjének az Apáczai-díjat.Kormányos László átveszi a díjat | A szerző felvételei

Mint azt Burus-Siklódi Botond elmondta, az elismerést kétévente adják át, három kategóriában, ez a humán, a reál illetve pszichopedagógiai területen, s idén a Tudományos Tanács szinte teljes összhangban döntött Kormányos László díjazásáról. Szabó Ödön képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszönetet mondott Brendus Rékának és Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkárnak a könyv elkészültéhez nyújtott támogatásért.

Kormányos László, akinek tízéves munkája fekszik a könyvben, az elismerés átvételekor azt hangsúlyozta, hogy ez csapatmunka is volt, és Németh László grafikus valamint Szűcs László szerkesztő mellett köszönetet mondott mindazoknak, akiknek részük volt a könyv megjelenésében. A díjátadón az említettek mellett jele volt még Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMPSZ Bihar megyei elnöke, Rend Erzsébet, a pedagógusszervezet megyei alelnöke és Kecse Gabriella tanfelügyelő is.

Magyar Kultúráért-díjak

A díjátadás a nagyváradi Szigligeti Színházban folytatódott, ahol a Himnusz közös eléneklése után azt est moderátori szerepét ellátó Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Brendus Réka főosztályvezető Tamási Áron, Sütő András és Arany János szavait is idézte beszédében „Otthonunkban benne van mindaz, amit örökül kaptunk, amit magunk teremtünk, illetve az, amit az utánunk jövő nemzedék tesz hozzá (…) Otthonunk hát mindez, anyanyelvünk, ragaszkodásunk, örökségünk, az is, amit kaptunk, és az is, amit hátrahagyunk, és mindez benne van abban e bölcsőben, abban az ezer esztendőben, amely mindezt eggyé kovácsolta és ennek védelmét nekünk bármi áron parancsul szabta.” – mondta Brendus Réka, aki hozzátette: ha Kölcsey Ferenc 198 éves Himnuszából egyetlen sort kellene kiemelni, akkor az a „ Nyújtsd feléje védő kart” lenne.

Ebben a fohászban most benne van az is, bízunk abban, hogy az az időszak, mikor az iskoláinkból hiányoznak a gyermekek, a templomokból a hívek, a színházakból a közönség, az csak egy év volt, az ezer évnek csak egy pillanata. „A védő kar pedig mindi volt velünk a nehezebb időkben, hitet, mosolyt, békességet hozott otthonaikba” – mondta Brendus Réka, aki végül gratulált a díjazottaknak, majd Biró Rozália parlamenti képviselővel együtt adta a díjakat, a méltatásokt Szabó Ödön olvasta fel.

Emlékplakettet a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, Hasas Réka és Horváth Kristóf vloggerek (mivel ők hajójukkal épp Gibraltár környékén járnak, a díjat az édesapa, Hasas János vette át) valamint Hosszú Anna bihari néptáncoktató. A Magyar Kultúráért-díjban idén a Szigligeti Színház Lilliput Társulata, a monospetri Bábota Néptánccsoport valamint Ghitea Angéla bihardiószegi kántor részesült.

Az életműdíjat ez évben Gavallér Lajos micskei nyugalmazott lelkipásztor kapta, aki egyebek mellett több helytörténeti munka szerzője is.

Diákokat is díjaztak

A Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága által létrehívott Miénk a város! játék nyertesei Csodasarkot szereztek iskolájuknak, ez jelentős értékű játékokat és gyerekkönyveket tartalmaz. A Bihar megyei nyerteseknek, a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola, a község szülöttjének nevét viselő Szalárdi János Általános Iskola, a  Nagyváradi 16-os Általános Iskola, a  Margittai Horváth János Elméleti Líceum, a Bihardiószegi 1-es számú Általános Iskola tanulói és az Érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola diákjainak Brendus Réka adta át a díjakat.

Az RMPSZ díjátadása is folytatódott, elsőként Burus-Siklódi Botondtól és Kéry Hajnaltól vehetett át oklevelet Sánta Salomé Ibolya, a Hegyközpályi 1-es Számú Elemi Iskola pedagógusa Az óvodás és kisiskolás korú gyermek rajzainak jellemzői című tanulmányáért.

Azoka  középiskolás diákok, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, kulturális és sportrendezvények díjazottjai, valamint példás magatartású tanulók, az RMPSZ Mákvirág díját vehették át pénteken este. Bihar megyében Bodnár Mónika-Brigitta, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum kilencedikes, Kun Édua Boróka, az Ady tizedikes tanulója vette át, a harmadik adys díjazott, Divin Judit, díját édesanyja, Divin Anna vehette át, a diáklány ugyanis jelenleg sítájfutó versenyen vesz rész, a negyedik Mákvirág-díjat Bódi Mátyás-László, a Nagyváradi Művészeti Líceum tizenkettedikes tanulója kapta.

Az RMPSZ díjátadásét a Bolyai Farkas-díj átadásával zárták. A Tehetséggondozó Tanácsa által létrehozott Bolyai Farkas-díj célja a matematika terén kiemelkedő eredményeket elért középiskolás diákok jutalmazása. A 11. osztályosok díját Árva Norbert Ákos, az Ady Endre Elméleti Líceum diákja nyerte el, felkészítő tanára Báthory Éva szintén díjat kapott.

A Himnusz Klub nyerteseit is díjazták

A Nagyváradi RMDSZ három éve indította a Himnusz Klub elnevezésű online versenyét nagyváradi általános iskolák és középiskolák számára. A nagyváradi  RMDSZ Facebook-oldalára érkezett szavazatok (itt a pályamunkák is láthatók) és a szakmai zsűri döntése alapján a díjakat Kecse Gabriella, a Bihar megyei magyartanárok tanfelügyelője és Demeter Katalin, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja adta át.

Az általános iskolai kategóriában a Berettyóújfalui önkormányzat díját a Dimitrie Cantemir Iskola, Debrecen város és a nagyváradi RMDSZ közös díját a Művészeti Líceum általános iskolai csoportja kapta, az első helyezett, a nagyváradi RMDSZ díját elnyerő a Szacsvay Imre Általanos Iskola lett.

Középiskolai kategóriában a Berettyóújfalui önkormányzat díját a Művészeti Líceum, Debrecen város és a nagyváradi RMDSZ közös díját a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kapta, a nagyváradi RMDSZ első díját pedig a Mihai Eminescu Főgimnazium csapata nyerte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?