Kétnapos rendezvénysorozattal ünneplik a magyar kultúra napját Sepsiszentgyörgyön

A magyar kultúra napi ünnepi rendezvénysorozatot több helyszínen szervezik ezen a héten, csütörtökön és pénteken Sepsiszentgyörgyön.

Az események sorát Szalonna és Bandája nyitja, majd a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar zárja a színház nagytermében. Ezek mellett erkély-versekkel, filmvetítéssel és kávéházi beszélgetésekkel is készülnek a szervezők, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája előadását csütörtök este 8 órától hallgathatja meg a közönség a színház nagytermében, ahol megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, Székelyföldtől egészen Kárpátaljáig és Felvidéktől egészen Délvidékig.

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken 12 és 16 óra között Sepsiszentgyörgy különböző épületeinek erkélyeiről szavalnak verseket négy iskola diákjai, így az utcán sétálók a régi Bástya épületének erkélyéről, a megyei könyvtár épületének erkélyéről, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a vadászati múzeumnak otthont adó Bene-ház erkélyéről elhangzó verseket hallgathatják meg.

A Kulturális kávépercek elnevezésű program keretében szintén pénteken 17 és 19 óra között lehetőségük nyílik az érdeklődőknek, hogy a város különböző vendéglátóhelyein kötetlen beszélgetésbe elegyedjenek művészekkel.

A magyar kultúráról, a város kulturális életéről beszélgethetnek el Gáspár Csaba zenésszel, Daczó Enikő képzőművésszel, Gothárd Veronika kortárs táncossal, Korodi Janka színésszel, Pálffy Tibor színésszel, Szonda Szabolcs irodalmárral, Szőcs Botond zenésszel, illetve Tőkés Edit és Tőkés Csaba Zsolt néptáncosokkal. A programon való részvételhez a kultura.ro weboldalon lehet időpontot foglalni szerdán 15 óráig.

Pénteken 18 órától a Művész Moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. A magyar kultúra napi rendezvénysorozatát pénteken este 8 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar ünnepi koncertje zárja a színház nagytermében. Jegyeket elővételben a városi jegyirodában lehet vásárolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?