A magyar kultúra határon átívelő ünneplésére készülnek Biharban és Hajdú-Biharban

Közösen, virtuálisan, de lehetőség szerint élőben is megünneplik a magyar kultúrát Nagyváradon, Margittán, Debrecenben és Berettyóújfaluban.

Online kapcsolódott be az ünnepségsorozat programjait ismertető sajtótjékoztatóba Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere és Kolozsvári István, Berettyóújfalu programfelelőse, míg Nagyváradon Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Kecse Gabriella tanfelügyelő és Pető Dalma váradi önkormányzati képviselő beszélt a váradi és margittai programokról.

Debrecenben és Berettyóújfaluban online ünnepnek

Puskás István felidézte, hogy egy évvel ezelőtt nagy reményeket fűztek az együttműködéshez, ám a járványhelyzet közbeszólt, és idén is erős kényszer alatt kell dogozni, a kultúrát éltetni. Debrecenben idén minden kulturális intézmény, például a Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház és a Debreceni Művelődési és Kulturális Intézet is online szervezi meg a magyar kultúra napjához, hetéhez kötődő programjait, ezekről az adott intézmények honlapján lehet tájékozódni, mondta az alpolgármester, aki Papp László polgármester sajnálatát is tolmácsolta az elmaradó személyes találkozások miatt.

Berettyóújfaluban a Nadányi Zoltán Művelődési Házban tartanak online programokat Lesz még egyszer ünnep és kalács… címmel, mondta Kolozsvári István, aki hozzátette: többek között lesz felolvasás a művelődési ház névadójától, az ott adománytárgyakból létrehozott Erdély-sarokról az adományozó Nagy Vilmossal beszélgetnek majd, Kocsis Csaba pedig kettős könyvbemutatóval jelentkezik.Pető Dalma, Szabó Ödön és Kecse Gabriella | A szerző felvétele

Nagyváradon élő programokat is terveznek

A Himnusznak ma is hatalmas összetartó ereje van, január 18–24. között több mint harminc programmal várják az érdeklődőket. Kivétel nélkül minden nagyváradi magyar iskola vagy magyar tagozat bekapcsolódott ezekbe, mondta Kecse Gabriella tanfelügyelő. aki azt is hozzáétette: ezen programok zömét online szervezik meg. Személyesen is várják azonban az érdeklődőket az Ady Endre Elméleti Líceum szervezésében megtartandó városnéző sétákra, illetve a Szacsvay Imre Általános Iskola szervezésben négy helyszínen, Szacsvay Imre, Petőfi Sándor és József Attila szobránál, illetve Biharpüspökiben a kopjafánál megtartandó Együtt szaval a nemzet elnevezésű programokra.

Amennyiben a járványhelyzet engedi, közönség jelenlétében mutatják be a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban január 19-én, kedden 18 órától Szilágyi Aladár Kit az sok csata jár – a magyar hadtörténet századai című könyvét, szerdán ugyanabban az időpontban Nagy Béla Én maradok! – a romániai diktatúra utolsó három éve című kötetét, illetve január 14-én, vasárnap 11-től  Nagy Béla Thália ölében című Hajdu Géza színművész pályáját bemutató kötetét.

Nagyvárad és Berettyóújfalu 21. éve ünnepli közösen a magyar kultúrát, s hatodik éve testvárosaik, azaz Debrecen és Margitta is csatlakozott a programsorozathoz, mondta Pető Dalma nagyváradi önkormányzati képviselő, aki a margittai programokat ismertette, mivel Demián Zsolt alpolgármester önkormányzati ülés miatt online sem tudott bekapcsolódni a programok meghirdetésébe. Margittán Online cool-túra a Horváth János Elméleti Líceumban címmel szintén január 22-én tartanak programokat, online néptáncoktatással és képzőművészeti galériával, de készítettek képregényt és videót is a Himnusz alapján.

Pető Dalma azt is elmondta: a debreceni illetve berettyóújfalusi programokat a tervek szerint a Bihar megyei és a nagyváradi RMDSZ Facebook-oldalán is közvetítik majd.A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Fotón a Himnusz kéziratának álmosdi másolata | A szerző archív felvétele

Nagyváradon adják át az RMPSZ díjait

A Magyar Kultúra Ünnepének fővédnöke Kelemen Hunor miniszterelnök helyettes, az RMDSZ elnöke, védnökei pedig Muraközi István berettyóújfalusi polgármester és Bíró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő, a szervezésben a Varadinum Kulturális Alapítványvolt a partner, mondta Szabó Ödön. Idén is átadják a Magyar Kultúráért életműdíjat, díjakat és emlékplaktteket január 21-én 19 órától, a János Vitéz bemutatója előtt, mondta az ügyvezető elnök, aki azt is bejelentette: idén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének díjait is ekkor adják át Nagyváradon, s külön öröm, hogy az Apáczai díjat Kormányos László, Nagyvárad krónikájának szerzője veheti át.

Kérdésünkre Szabó Ödön azt is elmondta, hogy amennyiben nem lesz mód a nyilvános ünnepségre, a díjakat akkor is személyesem, szűk körben vehetik át a díjazottak. Idén ellenben Jakobovits Márta és a kuratórium kérésére elmarad a Jakobovits Miklós-díj átadása, mivel a képzőművész utazása is problémás, és nem lehet megtartani a hagyományos szimpóziumot sem megszokott formájában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?