Együtt ünnepli a magyar kultúrát négy határmenti város

2019-ben is közösen és több napon át ünneplik a magyar kultúrát a két Bihar és a két Hajdú-Bihar megyei városban, azaz Nagyváradon, Margittán, Debrecenben és Berettyóújfaluban. 

Az ünnepi rendezvényekről – ki-ki a saját városáéról – Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Szentei Tamás, a Debreceni Polgármesteri Hivatal kulturális osztályvezetője, Demián Zsolt, a margittai RMDSZ-körzet vezetője és Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke tájékoztatott csütörtökön Nagyváradon.Muraközi István elmondta, a berettyóújfalui ünnepségek január 15-én operettgálával kezdődnek, január 17-én a Bihari Fotóklub tárlatát nyitják meg, 21-én Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője tart rendhagyó irodalomórát Ady Endre halálnak 100. évfordulójához kapcsolódóan, s ugyanaznap nyitják meg Csató Töhötöm nagyváradi képzőművész és Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus, festőművész tárlatát is, január 23-án pedig a Bihar-kutatásról tartanak konferenciát.

Debrecenben a január 22-i rendezvényeket ajánlotta a közönség figyelmébe Szentei Tamás, ezek 10 órakor a Debreceni Református Hittudományi Egyetem ünnepi műsorával valamint Kölcsey Ferenc domborművének és szobrának megkoszorúzásával kezdődnek és a díjátadással, gálaesttel érnek véget. Arra törekedtek, hogy az egyes városrészek lakóihoz is közelebb vigyék az eseményeket, így a városban több programot is szerveznek, mondta Szentei Tamás, aki hozzátette: felajánlanak a másik három település 30-30 diákjának múzeumpedagógiai foglalkozást, melynek keretében ingyenesen megnézhetik a Déri Múzeumban Munkácsy Mihály Golgota című festményét, amelyet a napokban vásárolt meg a magyar állam.Margittán többek között a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes gyermekeknek (január 21.) és felnőtteknek (január 20.) szóló fellépéseit, illetve a helyi képzőművészek kiállításának megnyitóját ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Demián Zsolt.

Nagyváradon több mint 23 rendezvényt tartanak ez évben, oktatási, civil és színházi intézményi háttérrel, mondta Szabó Ödön. Az iskolákban idén is megszervezik az úgynevezett Himnusz-klubot, és mint írtuk, a színház saját rendezvényei mellett a MAFESZT előadásait is ezekben a napokban tartják. A Tibor Ernő Galériában nyitják majd meg például Kocsis Csaba tárlatát, a berettyóújfalui kiállítás társtárlatát január 22-én, s ugyanaznap átadják a Magyar Kultúráért-díjakat a színházban. Január 24-én, csütörtökön a Nagyváradi Állami Filharmóniában Bartók Bélára emlékeznek több programmal is. Itt a 18 órától megnyitandó tárlaton első alkalommal láthatnak majd családi fotókat, majd Thurzó Zoltán zongoraművész játszik a zeneszerző darabjaiból, ezt követően pedig a rendező jelenlétében levetítik Sipos József Bartók című filmjét, hívta fel az ügyvezető elnök a figyelmet néhány programra. Azt is elmondta: a debreceni felajánlást köszönettel fogadják, várhatóan a Himnusz-klub nyerteseit viszik el a cívis városba.

Az ez évi fővédnökök dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, a védnökök pedig Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

Kapcsolódók

Kimaradt?