Hihetetlen kegyetlenséggel pusztítottak el kutyákat Biharban, megvannak a gyanúsítottak

Gyomorforgató és felháborító képek láttak napvilágot a napokban egy ép ésszel felfoghatatlan kegyetlenségről: a nagyszalontai kutyamenhely működtetője egy állattemetőt fedezett fel a dél-bihari hajdúváros és Nagyvárad között. Az elhagyatott helyen több felakasztott kutyát talált, sőt olyat is, amely még életben volt, de kiverték a szemét és eltörték a lábát.

Kertész Antónia, a nagyszalontai Antonia Save Animals Egyesület vezetője publikálta azokat az általa készített felvételeket, amelyek hatalmas felháborodást és megrökönyödést váltottak ki a közösségi médiában.

Amint a közismert állatvédő fogalmazott a rémségek láttán: „Ez nem az én országom, ahol valamikor felelős emberek egymást segítették szükség idején. Ez nem az én országom, ahol újabban a gyűlölet, az arrogancia, a rosszakarat dominál. Elindultam én is nagynénémhez Szalontáról, hogy végre elvigyem a karácsonyi ajándékát, amit eddig nem tehettem meg azok miatt, akik petárdákkal szórakoznak, mert nem jöhettem el a kutyamenhelyről” – kezdte bejegyzését.

Az állatvédő így folytatta: „Várad felé megálltam a halálveremnél, egy gödörnél, ahová szemetet hordanak, ahonnan az elmúlt hat évben több kutyát is kimentettem. Közülük sokat örökbe adtam, és jelenleg is van három a menhelyen, amely innen származik.”

Különös kegyetlenségről árulkodnak a helyszínen készült fényképek. | Fotók: Kertész Antónia

„Elborzadtam, amit itt találtam. Amióta kutyákat mentek, még sosem várt itt ennyi állattetem. Három elpusztult kutyát és egy életben lévőt találtam. Három órát töltöttem itt, mire ki tudtam hozni azt, amelyik még életben volt. Három órát egy szomorú sírban” – fogalmazott az állatvédő.

Fényképeket és videókat készített a helyszínen, amelyeket meg is osztott közösségimédia-oldalán. A kegyetlen állatkínzást bizonyító felvételek ritkán látott visszhangot gerjesztettek. Amint egy későbbi bejegyzésében Kertész Antónia fogalmaz: „Mióta megtaláltam a felakasztott kutyákat, álmatlansággal küszködöm. Minket, állatszeretőket kikészít mások kegyetlensége.”

A nagyszalontai állatvédő ezek után tett feljelentést a rendőrségen. Idő közben a Bihar megyei román nyelvű sajtó is beszámolt az esetről, szintén értesítetve a rendőrséget a kegyetlenségről. A hatóság szándékos állatkínzás és -gyilkosság vádjával indított nyomozást, ezért a cselekedetért ezer és tízezer lej közötti pénzbírság és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés róható ki.

A Bihar Megyei Rendőrség keddi közleménye szerint a nyomozók munkájának hatékonyságát dicséri, hogy előállítottak két oláhszentmiklósi (Sânnicolau Român) férfit, akiket meggyanúsítottak az állatkínzással és a négylábúak meggyilkolásával. A 20 és 69 éves gyanúsítottat 24 órás őrizetbe helyezték. Az ügyben a körzeti rendőrőrs munkatársai nyomoznak tovább a nagyszalontai kerületi bíróság egyik ügyészének felügyeletével.

A Bihoreanul hetilap értesülése szerint a kutyagyilkosság ügye felkeltette a Környezetőrség figyelmét is, amely szintén nyomozást rendelt el az illegális szeméttelep megszüntetése és tulajdonosának felderítése érdekében. Ugyancsak a hetilap számolt be arról, hogy értesülésük szerint a négylábúak egy oláhszentmiklósi aszonnyéi voltak, ám amikor a nő elhunyt, a rokonai nem akarták tovább tartani az ebeket és azok elpusztítása mellett döntöttek.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?