A magyar kultúra napján kezdődik a könyv éve Székelyudvarhelyen

Hétfőn a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban rendezett nyílt beszélgetéssel rajtolt el a székely anyavárosban a Magyar Kultúra Napja tiszteletére szervezett egész hetes programsorozat. A járványügyi helyzet miatt a  programok többsége az online térbe költözött, és hasonló okok miatt marad el idén az ünnepi eseménysorozat fénypontjának számító gálaest, így az Udvarhelyszék kultúrájáért díjak átadása is.

Székelyudvarhelyen a 2021-es esztendő a könyv éve lesz – ezt Pálfi Kinga, a székely anyaváros alpolgármestere jelentette be hétfő délután, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban rendezett nyílt beszélgetésen. A magyar kultúra napja tiszteletére szervezett egészhetes programsorozat nyitóeseményén elhangzott, a tematikus év célja a könyv, az olvasás és valamennyi, a könyvhöz köthető tevékenység (az írás, könyvkiadás, könyvtári tevékenységek, könyvtár-pedagógia stb.) népszerűsítése ebben az időszakban.

A meghívottak, Pálfi Kinga alpolgármester, Dimén-Varga Tünde pszichológus, P. Buzogány Árpád író, szerkesztő, Asztalos Ágnes pszicho-pedagógus, és az esemény házigazdája, Gálovits Rózsa könyvtáros a könyv, az olvasás, az olvasási élmények fontosságáról beszélgettek.

A hétfői első rendezvényen jelentették be, hogy az idei a könyv éve lesz | Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A hétfő délutáni beszélgetéshez hasonlóan az egyhetes kulturális rendezvénysorozat többi programpontja is (néhány kivételtől eltekintve) az online térben lesz elérhető.

Kedden 18 órakor az Udvarhely Néptáncműhely a Tamási Áron Énekes madár című drámája nyomán készült Móka című táncjátékát láthatják a Művelődési Ház nagytermében, az előadásra az Udvarhely Néptáncműhely oldalán kell jelentkezni.

Szerdán, szintén 18 órától nyílik meg a „Töviseken át…” Fejezetek a székelyudvarhelyi Református Kollégium 350 éves történetéből című kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban, az eseményt a múzeum Facebook-oldalán közvetítik.

Csütörtökön 18 órától A magyar szellemiség nagyjai címmel fotókiállítás nyílik a Művelődési Ház kiállítótermében, amelyet a Művelődési Ház Facebook-oldalán lehet majd élőben követni. 19 órától Haáz Rezső munkáiból nyílik festészeti kiállítás a Haáz Rezső múzeumban, amelyet az intézmény Facebook-oldalán közvetítenek.

A zárónapon, pénteken 18 órától kamarazenei hangverseny lesz a Székelyföldi Filharmónia művészeinek előadásában, a helyszín a városháza Szent István terme, az előadásra a Székelyföldi Filharmónia oldalán lehet jelentkezni. Végül 19 órától Székelyudvarhely városközpontjában tekinthető meg a Tomcsa Sándor Színház Kirakatszínház című előadása.

Idén elmarad az Udvarhelyszék kultúrájáért díjak átadása. Ezeket rendszerint a rendezvénysorozat fénypontjaként számon tartott gálaműsor alkalmával szokták átadni, de mivel a szervezők úgy látták, hogy a járványügyi helyzet miatt nincs lehetőség a díjazottakat méltó módon megünnepelni, és az esemény online térben való lebonyolítását rangon alulinak tartották, inkább lemondtak a megszervezéséről.

Kapcsolódók

Kimaradt?