Egynapos szabadtéri zsidó fesztivál lesz Nagyváradon

Szeptember 15-én többek között zenével, tánccal, könyvbemutatóval, süteménykóstolóval várják a váradiakat és a turistákat a Shalom Jeruzsálem elnevezésű fesztiválon.

Az egész napos program részleteiről a szervezők képviseletében Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke és Mihai Jurca, a Visit Oradea – a Nagyvárad és a Régió Turizmusnépszerűsítési Egyesülete – vezetője beszélt. Mint elhangzott, a programot a hitközség állította össze, a logisztikát és annak költségeit az egyesület biztosítja.A Szent László (ma Unirii) tér és a Zöldfa (ma V. Alecsandri utca) kereszteződésénél lesz egy nagyobb sátor, ahol többek között könyveket és emléktárgyakat árusítanak, gyermekprogramokat szerveznek, mondta Mihai Jurca, aki hozzátette, a hasonló rendezvények célja egy-egy kultúra megismertetése, a váradi zsidóság pedig jelentősen hozzájárult a város építéséhez.

A fesztivál neve a béke jelentésű „shalom” mellett Jeruzsálem, a három nagy monoteista vallás bölcsője, mondta Felix Koppelmann. A hitközség elnöke elárulta: lesz egy stand, ahol jellegzetes zsidó ünnepi süteményeket kínálnak majd, mivel „az édesség megédesíti az életet.” Az érdeklődők kóstolhatnak majd például hanukai fánkot, vagy purimi Hamantaschent (Hámán füle), de pászka is lesz a kínálatban. A gyermeket arcfestéssel, kerámiafestéssel és más műhelyekkel várják majd a nap folyamán, a színpadon pedig táncbemutatók és koncertek lesznek. Három koncerttel zárul majd a szabadtéri fesztivál, 19 órától Lipa Glanz izraeli kántor énekel, 20 órától a hitközség Coral együttese, 21 órától pedig a Hakeshet Klezmer Band koncertezik majd. A részletes programot itt olvashatják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?